yaklaşık 8 ay sonra başlayacak transfer dönemi. bu sezon ligimizde kontratları biten oyunculardan alpaslan öztürk, salih uçan, dorukhan toköz ve alt ligde parlamaya başlayan ali akman dikkat çekiyor. daha öncesinde 2020-2021 sezonu kış transfer dönemi açılacak ve basında çıkan haberler gibi bodo glimt'in sağ kanadı (bkz: Philip Zinckernagel) ile anlaşırsak yaz sezonunu bonservis harcamadan geçirebiliriz. ayrıca bu transfer döneminde 1 artı 1 yıllık sözleşme imzaladığımız cisse ve gökhan'ın artı 1 senesi olacak, devam edip etmeyeceğimizi zaman gösterir. harun tekin'in ise kallavi yıllık ücretinden kurtulmamız sevindirici. ben bu yıl bonservisi 20 milyon euro civarında seyredecek oyuncumuzun sakatlık vb. gibi talihsizlikler yaşamazsa ozan tufan olacağını düşünüyorum.

altay/berke/oytun

gökhan/sangare - lemos/sadık - tisserand/alpaslan - caner/novak

sosa/salih - gustavo/dorukhan

pelkas/mhy/ömer

zinckernagel/sinan - perotti/ferdi

samatta/ademi/ali akman

25 kişilik fıstık gibi kadro, serdar, thiam, dirar ve valencia'nın boşa düştüğünü görüyoruz. yabancı kısıtlamasının başlayacağı bu sezonda 8 artı 6 , ileriki yıllarda 7 artı 5, 6 artı 4 gibi saçmasapan sistemler göreceğiz.

bu seneye eksi limitler ile başlayıp sıfırdan muhteşem bir kadro kuran emre ve ekibi için, bonservissiz 4 türk oyuncuyu ve zinckernagel'i getirmek çok zor olmaz diye düşünüyorum. tabii daha sezon başındayız, ama duyduğumuz emre gelecek sezonun planlamasına başlamış bile.
en az szalai kalitesinde hatta mümkünse lugano kalitesinde bir stoper almamız gereken dönem. artık ozan mı satılır, pelkas'a 20 milyon veren mi çıkar bilmiyorum ama şartlar oluştuğunda bu takıma çok kaliteli bir stoper şart. tisserand yüzünden kaç puanımız gitti yazık günah şu takıma her transfer döneminde stoper alınıyor hepsi patates... ayrıca gustavo'ya yedek de bakılmalı. umarım sırf gs istiyor diye, transfer dönemi şampiyonu olacağız diye adam almayız, belli bir strateji çerçevesinde geçen bir dönem olur.
yönetimin iş bilmezliği ve kötü hamleleri neticesinde gene bir çok transfere ihtiyacımız olan sezon.

kaleci : yedeklerin oynadığı 2 maçı da hataları yüzünden kaybettik. biri antep lig maçı diğeri başakşehri kupa maçı.
stoper : szalai harici elimizde net stoper sayımız 0.5. adama bir şey olsa yanarız, şart oğlu şart.
sol bek : işe yaramaz novak, papatya falı caner. gene olmazsa olmaz bir mevki.
ön libero : gustavo yokluğunda acı çektiğimiz mevki. yedekleyecek vasat üstü biri lazım.
forvet : elimizde hiç yok en az 1 tane lazım.
sürpriz bir kış transfer dönemi geçirdik. lig ilerledikçe eksiklerimiz de göze çarpmaya başladı. dolayısıyla bu transfer döneminde 3-4 nokta atışı hamle ile orta halli bir avrupa takımına dönüşebiliriz ki bu vasat ligimizde açık ara şampiyonluk demek. oldukça kritik bir yaz geçireceğiz, boş atmamamız gerekiyor kurşunlarımızı.

altay/berke

TRANSFER/nazım ---- TRANSFER/serdar ------- szalai-sadık -------- TRANSFER/caner

gustavo/TRANSFER

osayi/TRANSFER--- mesut/ferdi ---- irfan/mhy-----pelkas/valencia

TRANSFER/allahyar/thiam

4 ilk 11, 2 tane yedek oyuncu kadromuza katarken, harun tekin, gökhan gönül, lemos, tisserand, zanka, novak, dirar, sosa, ozan, zajc, sinan gümüş, barış alıcı, frey, samatta, cisse, ademi, perotti gibi en iyisi vasat düzeyde katkı vermiş oyuncularla yollarımızı ayırabiliriz. şurada aşağı yukarı 20 milyon euro'luk bir maaş bütçesi var. 20 milyon euro trabzonspor'un yıllk maaş bütçesinin yüzde 50'sinden fazlası neredeyse. satışlardan belki de samatta'yı -6,5 tan başlatarak söylüyorum 10 milyon euro gibi bir kar elde edebiliriz total olarak. hoş, hiç kar etmesek de faydasız adamları yollayıp 20 milyon euro maaş bütçesi düşürmek bile başlı başına büyük başarı. gönül ister ki 8 3 kuralı gelecekse 11. türk (ferdi'nin durumuna bağlı 10. türk de olabilir) antalyaspor'da yıldızı epey parlayan gökdeniz bayraktar olsun, thiam'ın 1.3 milyon euro gibi gereksiz maaş yükünden kurtulalım. yine gönül ister ki 2 tane ciğersiz, 20 li yaşlarının başında ya da ortasında iki tane fişek gibi bek bulalım, szalai'nin yanına onu tamamlayacak hızlı atletik bir stoper bulalım, ayağının iyi olmasına da gerek yok üstelik... forvet konusunda ise, fm tabiriyle defansif forvet'e ihtiyacımız var. mesut'u, pelkas'ı, osayi'yi oyuna daha rahat sokabilecek, aykut kocaman'ın deyimiyle geniş omuzlu bir forvet.. gignac ya da vedat gibi. bulabilir miyiz, zor değil. maalesef o kadar haldır huldur bir kadro kurmuşuz ki, szalai'nin ikamesi onun yaptığı işleri yapacak bir stoper yok. dediğim profilde forvet alsak ona benzer oyuncu yok, pelkas'ın ikamesi yok, osayi'ye benzer valencia var ama onun da sol kanatta çok çok daha verimli olduğu aşikar. mesut'a ise değinmek bile istemiyorum, el mahkum oynayacak.
anlaşılan o ki yine 10'a yakın transfer yapılacak dönem. yeni hoca mı gelir emre ile mi devam edilir, yeni hoca gelirse oyun stili nasıl olur gibi sorular hakkında hiçbir fikrim yok ama ben kendi kafamdan yazacağım bir şeyler. (*)

kalemizde altay bayındır yeterli bir oyuncu. satılması ihtimalinde yerini doldurmamız gerek ama ben satılmasına karşıyım. çünkü kendisini satarsak en az kendisi kadar iyi bir kaleci bulamayız. yine kaleyi gelecek vadeden bir kaleciye bırakmak zorunda kalırız. altay bayındır'a bu kadar emek vermişken satıp yeni bir kaleci yetiştirmek çok iyi bir fikir değil. eğer futbol takımımızın bir sistemi olsa bir ihtimal düşünülebilirdi ama maalesef hâlâ oturtulmuş bir sistemimiz yok.

harun tekin ile yollarımızı ayıracağımız söyleniyor. yerine uygun mâliyetli bir yedek kaleci transferi yapılması gerek.

sağ bek mevkisinde gökhan gönül ile yollarımızı ayırmalıyız, bir as sağ bek transferi yapmalıyız. o bölgeyi sağ bek-transfer götürecektir.

stoper bölgesinde szalai'nin yanına bir lider stoper transferi yapmamız gerek. çünkü o bölgede szalai'nin yanında oynayabilecek en üst seviye oyuncu serdar aziz. onla da sözleşme uzatacağımızı düşünmüyorum çünkü yüksek ücret isteyecektir. gönül isterdi ki rotasyonda kendisine de yer verelim ama düşük bir ihtimal. dolayısıyla bir yerli ve yedek stoper transferi de yapılmalı. bu bölgeyi tisserand-lemos-szalai-transfer götürecektir. bu noktada yabancı sınırı kafama takıldı ama. yedek stoperlerimizin yabancı kontenjanında yer kaplaması iç açıcı bir durum değil.

sol bek bölgesinde caner erkin ve filip novak var. o bölgede tempolu bir bek izlemek isterdim ama sanırım buraya transfer yapılmaz çünkü hücum hattında eksikler var ve bütçe ancak oraya yeter. gönlümden geçen senaryo, filip novak ile yolların ayrılması, caner'in kulübeye çekilmesi ve oraya tempolu bir bek yerleştirmek.

merkez orta sahada defansif olarak gustavo yeterli bir oyuncu. ama ben gustavo ile yollarımızın ayrılacağını düşünüyorum. çünkü hücuma yönelik katkısı sınırlı ve nexus sport'un haberine göre fenerbahçe, önümüzdeki sene kuracağı oyun sisteminde hücuma yönelik katkısı olacak bir oyuncu oynatmak istiyor defansif orta sahada. gustavo bu durumda yedeğe düşüyor ve yedek oyuncu için 2,75 milyon € maaş ödemesi fenerbahçe için çok sıkıntılı. sorun gustavo'da değil aslında. gustavo bu sezon defansımızın bel kemiğiydi, hem beklerimizin hem de stoperlerimizin açığını tek başına kapattı. fakat hücuma katkısı sınırlı diye linç ediliyor. yanlış bir kafa işte bu. ama yine de yollarımız ayrılacak gibi.

merkez orta sahada oynayacak ikililer için çok alternatif var elimizde: irfan can, ozan tufan, gustavo, jose ernesto sosa, mert hakan yandaş... en zengin olduğumuz bölge burası. dolayısıyla burada oynatılacak oyuncu çıkar. bu bölgede gayet yeterliyiz hatta fazlayız bile. yaz transfer döneminde ozan ve gustavo'nun satılacağını düşünüyorum.

forvet arkasında pelkas ve özil var. pelkas nasıl değerlendirilecek bilmiyorum ama şu hâldeyken yedek olmayı kabul etmez. belki kanatta değerlendirilir, bilemiyorum. ama özil varken zor forma şansı bulur. içimden bir ses kendisiyle yollarımız ayrılacak diyor.

bu forvet arkası bölgesine transfer gerekmiyor zaten. mhy, pelkas, özil oynayabilir burada.

sol kanatta thiam, perotti ve ferdi kadıoğlu var. ferdi aşırı istikrarsız. sezon başında kendisine sol kanadı emanet etmemiz gerektiğini düşünüyordum ama bir türlü geliştiremedi kendisini. bu hâldeyken ancak hamle oyuncusu olur. bir de ferdi'nin sözleşmesinin son senesine girdiğimizi hatırlatmakta fayda var.

perotti'nin sözleşmesinden çıkabilirsek çok iyi olur ama bence seneye de kadromuzda yer alacak. fakat o bölgede kumar oynamamalıyız, çalım atabilen, teknik bir kanat oyuncusu gerekiyor. o bölgeyi thiam, perotti ve transfer götürecektir.

sağ kanatta ise bright osayi-samuel-enner valencia-sinan gümüş üçlüsü var. bence transfere gerek yok. bu üçlü gayet yeterli o bölge için. tabii ki bu ikilinin teknik kapasitesi topa sahip olacak bir takım için yeterli değil maalesef. bu sebepten dolayı belki yaz transfer döneminde buraya bir transfer gelme ihtimali var. duyum değil hissiyat. (*)

ve kanayan yaramız olan forvet bölgesi... burada ademi, frey, samatta, cisse var. duruma göre thiam, valencia hatta pelkas oynuyor. ve maalesef bu saydığım oyuncuların hiçbirisi fenerbahçe forveti için yeterli değil. samatta'nın teknik kapasitesi yüksek olsa da süper lig'e uygun bir forvet değil. bizim o bölgeye yapacağımız transferin en uçta pas istasyonu olması, top tutabilmesi, kendisine atılacak hava toplarını indirebilecek fiziksel güçte olması ve bitiriciliğinin de fena olmaması gerekiyor. kısacası yeni vedat muriqi veya vincent aboubakar. bu bölgeye kesinlikle bir as forvet transferi gerekiyor. eğer seneye forvetimiz olmazsa işimiz yine yaş.

olabildiğince az transfer ihtimali düşündüm ama yine 5-6 transfer banko yapılacak, bu çok net. tabii ki daha hesaba katmadığım ayrılıklar da olacağından yine 10 transfer yapılacağını düşünüyorum bu yaz transfer döneminde. umarım olabildiğince az transfer yapılır, her sene 10 transfer yapıp başarısız olmamızdan bıktım artık.
Yarından itibaren isimleri birer ikişer duyarız.

Zira Fenerbahçe taraftarı için şampiyonluk transfer üzerinden hallolan bir şey zannediliyor.

Mesut gelecek, irfan gelecek hemen şampiyon olacaktık. Dün Burak haberleri çıkmıştı şimdi yenilerini duyarız. Çünkü bjk tarafı borç içinde yüzerken, lisansı son günde çıkartılan oyuncuları ile, tek ayak nkoduo ile, duygusal prens adem ile, sakat cenk ve abubakar ile, itin mabadına sokulan Larin ile şampiyon olurken,

Sen geçen sezon tek başına 24 gol atan cisse'yi begenmeyerek, üzerine samatta, Valencia, ademi, thiam almana rağmen hepsini toplasan 20 gol etmiyorken hala çare olarak transfere sığınan bir camia olarak önümüzdeki yıllarda da hüsran olacak bir dönemin transfer dönemidir.

Açın bakın fb'li görünen hesaplar iki gündür Burak Yılmaz guzellemesi yapmaya başladı bile. Daha çok uyursun Fenerbahçeli, seni böylesine uyutan aziz yıldırım 20 sene kaldı o koltukta, Ali Koç da emre de kalır en az 10 yıl daha.
kadromuz gayet iyi, 1-2 kişi dışında transfere ihtiyacımız yok. bizim iyi bir hoca bulmamız lazım, fenerbahçe taraftarı öncelikle bunu iyi anlamalıdır.
altay/berke

transfer/nazım transfer/serdar szalai/transfer transfer/caner

transfer/sosa

mert hakan/ismail mesut/transfer

irfan/ferdi/osayi transfer/transfer pelkas/valencia

ozan, zajc, allahyar, dirar, novak, gustavo, thiam, samatta, ademi, sinan, lemos, tisserand, perotti, barış alıcı, frey ...

sözleşmesi biten harun, gökhan, cisse...

18 oyuncu.. yolla allah yolla...


15 kişilik kadro +8 transfer ile başlamamız gereken yeni sezonun kadro planlamasının yapılacağı dönem.
2 stoper, 2 bek, 2 orta saha, 2 forvet...