anlaşılan o ki yine 10'a yakın transfer yapılacak dönem. yeni hoca mı gelir emre ile mi devam edilir, yeni hoca gelirse oyun stili nasıl olur gibi sorular hakkında hiçbir fikrim yok ama ben kendi kafamdan yazacağım bir şeyler. (*)

kalemizde altay bayındır yeterli bir oyuncu. satılması ihtimalinde yerini doldurmamız gerek ama ben satılmasına karşıyım. çünkü kendisini satarsak en az kendisi kadar iyi bir kaleci bulamayız. yine kaleyi gelecek vadeden bir kaleciye bırakmak zorunda kalırız. altay bayındır'a bu kadar emek vermişken satıp yeni bir kaleci yetiştirmek çok iyi bir fikir değil. eğer futbol takımımızın bir sistemi olsa bir ihtimal düşünülebilirdi ama maalesef hâlâ oturtulmuş bir sistemimiz yok.

harun tekin ile yollarımızı ayıracağımız söyleniyor. yerine uygun mâliyetli bir yedek kaleci transferi yapılması gerek.

sağ bek mevkisinde gökhan gönül ile yollarımızı ayırmalıyız, bir as sağ bek transferi yapmalıyız. o bölgeyi sağ bek-transfer götürecektir.

stoper bölgesinde szalai'nin yanına bir lider stoper transferi yapmamız gerek. çünkü o bölgede szalai'nin yanında oynayabilecek en üst seviye oyuncu serdar aziz. onla da sözleşme uzatacağımızı düşünmüyorum çünkü yüksek ücret isteyecektir. gönül isterdi ki rotasyonda kendisine de yer verelim ama düşük bir ihtimal. dolayısıyla bir yerli ve yedek stoper transferi de yapılmalı. bu bölgeyi tisserand-lemos-szalai-transfer götürecektir. bu noktada yabancı sınırı kafama takıldı ama. yedek stoperlerimizin yabancı kontenjanında yer kaplaması iç açıcı bir durum değil.

sol bek bölgesinde caner erkin ve filip novak var. o bölgede tempolu bir bek izlemek isterdim ama sanırım buraya transfer yapılmaz çünkü hücum hattında eksikler var ve bütçe ancak oraya yeter. gönlümden geçen senaryo, filip novak ile yolların ayrılması, caner'in kulübeye çekilmesi ve oraya tempolu bir bek yerleştirmek.

merkez orta sahada defansif olarak gustavo yeterli bir oyuncu. ama ben gustavo ile yollarımızın ayrılacağını düşünüyorum. çünkü hücuma yönelik katkısı sınırlı ve nexus sport'un haberine göre fenerbahçe, önümüzdeki sene kuracağı oyun sisteminde hücuma yönelik katkısı olacak bir oyuncu oynatmak istiyor defansif orta sahada. gustavo bu durumda yedeğe düşüyor ve yedek oyuncu için 2,75 milyon € maaş ödemesi fenerbahçe için çok sıkıntılı. sorun gustavo'da değil aslında. gustavo bu sezon defansımızın bel kemiğiydi, hem beklerimizin hem de stoperlerimizin açığını tek başına kapattı. fakat hücuma katkısı sınırlı diye linç ediliyor. yanlış bir kafa işte bu. ama yine de yollarımız ayrılacak gibi.

merkez orta sahada oynayacak ikililer için çok alternatif var elimizde: irfan can, ozan tufan, gustavo, jose ernesto sosa, mert hakan yandaş... en zengin olduğumuz bölge burası. dolayısıyla burada oynatılacak oyuncu çıkar. bu bölgede gayet yeterliyiz hatta fazlayız bile. yaz transfer döneminde ozan ve gustavo'nun satılacağını düşünüyorum.

forvet arkasında pelkas ve özil var. pelkas nasıl değerlendirilecek bilmiyorum ama şu hâldeyken yedek olmayı kabul etmez. belki kanatta değerlendirilir, bilemiyorum. ama özil varken zor forma şansı bulur. içimden bir ses kendisiyle yollarımız ayrılacak diyor.

bu forvet arkası bölgesine transfer gerekmiyor zaten. mhy, pelkas, özil oynayabilir burada.

sol kanatta thiam, perotti ve ferdi kadıoğlu var. ferdi aşırı istikrarsız. sezon başında kendisine sol kanadı emanet etmemiz gerektiğini düşünüyordum ama bir türlü geliştiremedi kendisini. bu hâldeyken ancak hamle oyuncusu olur. bir de ferdi'nin sözleşmesinin son senesine girdiğimizi hatırlatmakta fayda var.

perotti'nin sözleşmesinden çıkabilirsek çok iyi olur ama bence seneye de kadromuzda yer alacak. fakat o bölgede kumar oynamamalıyız, çalım atabilen, teknik bir kanat oyuncusu gerekiyor. o bölgeyi thiam, perotti ve transfer götürecektir.

sağ kanatta ise bright osayi-samuel-enner valencia-sinan gümüş üçlüsü var. bence transfere gerek yok. bu üçlü gayet yeterli o bölge için. tabii ki bu ikilinin teknik kapasitesi topa sahip olacak bir takım için yeterli değil maalesef. bu sebepten dolayı belki yaz transfer döneminde buraya bir transfer gelme ihtimali var. duyum değil hissiyat. (*)

ve kanayan yaramız olan forvet bölgesi... burada ademi, frey, samatta, cisse var. duruma göre thiam, valencia hatta pelkas oynuyor. ve maalesef bu saydığım oyuncuların hiçbirisi fenerbahçe forveti için yeterli değil. samatta'nın teknik kapasitesi yüksek olsa da süper lig'e uygun bir forvet değil. bizim o bölgeye yapacağımız transferin en uçta pas istasyonu olması, top tutabilmesi, kendisine atılacak hava toplarını indirebilecek fiziksel güçte olması ve bitiriciliğinin de fena olmaması gerekiyor. kısacası yeni vedat muriqi veya vincent aboubakar. bu bölgeye kesinlikle bir as forvet transferi gerekiyor. eğer seneye forvetimiz olmazsa işimiz yine yaş.

olabildiğince az transfer ihtimali düşündüm ama yine 5-6 transfer banko yapılacak, bu çok net. tabii ki daha hesaba katmadığım ayrılıklar da olacağından yine 10 transfer yapılacağını düşünüyorum bu yaz transfer döneminde. umarım olabildiğince az transfer yapılır, her sene 10 transfer yapıp başarısız olmamızdan bıktım artık.