halkın takımı olan fenerbahçemizi, sinema perdelerinde sıklıkla görmemizle ispatlanabilecek bir realitedir bu.
yeşilçam'ın en parlak dönemlerinde eğer bir sporla ilgili bir kısım varsa, orada seçilen takım her zaman fenerbahçe olmuştur. tek tük bjk ve gs de yer almış olsa da hatıralarda ve mazide her daim fenerbahçe'miz ön planda yer almıştır.
geçmişte yaşamak değil derdim, sadece geçmişte ne kadar pırıltılı bir camia olduğumuzu, ne kadar arzulanan, hedeflenen bir başarı kıstası olarak görülen bir yer olduğumuzun ispatıdır. çünkü bu filmlerin büyük çoğunluğunda ya fenerbahçe'ye transfer olunmuştur ya da fenerbahçe maçına gidilmiştir.
Fenerbahçenin halk tarafında karşılığı olduğu içindir. Filmleri halk izler ve kendilerinden kesitler görmek ister. Fenerbahçe demek 70 li 80 li yıllar demek halkın sempatik takımı demek. Şuan için bile geçerlidir bu durum. Fenerbahçe de taraftarların egemenliği vardır. Bir lisenin bir derneğin belli bir zümrenin takımı değildir. Başkanını kendi seçer. Kulübün geleceği ile ilgili konularda taraftarlar söz sahibidir. Galatasarayda kulübe üye olabilmek ve oy kullanabilmek için galatasaray lisesinden mezun olup galatasaray liseliler derneğine girmeniz gerekmektedir. Bilenler bilir türkiye de girmesi en zor dernektir. Tabiki şuan da galatasarayı da halktan tutan var bugünler de artık böyle bir ayırma kalmadı tabiki. kulüplerin yapısına ve tarihlerine bile bakarak eskiden nasıl olduğunu anlayabilirsiniz. Boşuna Fenerbahçe cumhuriyeti demiyoruz. Demokrasi ile yönetilen cumhuriyetlerde halk seçme ve seçilme hakkına sahiptir.
İçinde fenerbahçe geçen Yeşilçam filmleri..

(bkz: altın kafes) (1958)
(bkz: gönül kimi severse) (1959)
(bkz: çam sakızı) (1962)
(bkz: gol kralı cafer) (1962)
(bkz: turist ömer yamyamlar arasında) (1970)
(bkz: tamam mı canım?) (1971)
(bkz: aşk hikayesi) (1971)
(bkz: salak milyoner) (1974)
(bkz: uyanık kardeşler) (1974)
(bkz: mavi boncuk) (1974)
(bkz: hababam sınıfı sınıfta kaldı) (1975)
(bkz: acele koca aranıyor) (1975)
(bkz: bitirimler sınıfı) (1975)
(bkz: hababam sınıfı uyanıyor) (1976)
(bkz: hababam sınıfı tatilde) (1977)
(bkz: inek şaban) (1978)
(bkz: neşeli günler) (1978
(bkz: petrol kralları) (1978)
(bkz: biyonik ali futbolcu) (1978)
(bkz: gol kralı) (1980)
(bkz: davetsiz misafir) (1983)
(bkz: ya ya ya şa şa şa) (1985)
Bu realitenin birden fazla nedeni vardır.bunlardan biri Fenerbahçe'nin 1959'dan 1980'lere kadar ülkenin futbolunda hegemonya oluşturmasıdır.sahada kazanılan başarı, doğal olarak sinemaya da etki etmiştir.ayrıca yeşilçam'daki çoğu yönetmen ve oyuncu da Fenerbahçelidir.bugün durum değişmiş olsa da 90'lara kadar halkın büyük çoğunluğu Fenerbahçeliydi.ne kadar önemli bir veridir bilmem ama Milliyet gazetesinin 70'li yıllarda yaptığı bir Çalışmaya göre halkın yüzde 60'ı Fenerbahçeliydi. Galatasaray, beşiktaş ve diğer kulüpler ise yüzde 40'lık dilimi paylaşıyorlardı.Diğer taraftan bu dönemde Fenerbahçe için "Halkın takımı Fenerbahçe" Tabiri zihinlere yerleşmişti. Galatasaray küçük ve kapalı bir zümrenin elindeyken Fenerbahçe ise halka ait bir kulüp olarak görülüyordu.bugünlerde bazı densizlerin alay ettiği "Fenerbahçe cumhuriyeti" Boşa ortaya çıkmamıştı yani.sonuç olarak tüm bu etkenler toplumda genel bir Fenerbahçe sempatisinin oluşmasını ve toplumsal sorunların işlendiği yeşilçam filmlerinde de halkın takımı olan Fenerbahçe'ye göndermeler yapılmasını sağladı.ilerleyen süreçte, sözgelimi 2000'lerin başında ise Galatasaray'ın Avrupa başarıları kulüp için bir sükse yaratmış ve bu dönemdeki genç neslin Galatasaray'a ilgi göstermesine neden olmuştur.buna karşın televizyon ve sinemada kayda değer bir Galatasaray etkisinin oluşması için yeterli olmamıştır.günümüzde ise tv dizileri ve sinemada, yükselen bir değer olarak beşiktaş etkisi göze çarpmaktadır.
Bunun nedeni yeşilçam'ın en önde gelen yapımcı, yönetmen, aktör ve aktristlerinin fenerbahçeli olmasıdır.

Dönemin en ünlü yapım şirketleri olan erler ve arzu filmin yapımcıları türker inanoğlu ve ertem eğilmez fenerbahçelidir. Yönetmenlerden natuk baytan, orhan aksoy, ömer lütfi akad, atıf yılmaz, halit refiğ ve melih gülgen fenerbahçelidirler.

Oyunculardan ekrem bora, tarık akan, fikret hakan, kadir inanır, hulusi kentmen, müjdat gezen, halit akçatepe, sertan acar, orhan günşiray, kemal sunal (kemal sunalın tuttuğu takım konusunda çok tartışma vardır ancak halit akçatepe ve ferdi eğilmez röportajlarında onun fenerbahçeli olduğunu belirtmişlerdir) ayhan ışık, sadri alışık, adile naşit, türkan şoray, zeynep değirmencioğlu, münir özkul, filiz akın, gülşen bubikoğlu, nevra serezli ve erdal özyağcılar fenerbahçelidirler.

Merak edenler olabilir diye yazıyorum, cüneyt arkın, şener şen, ferdi tayfur, osman alyanak, barış manço ve zeki müren galatasaraylıdır.

Fatma girik, hülya koçyiğit, memduh ün, kartal tibet, osman f.seden ve hülya avşar beşiktaşlıdırlar.