not:sitemim türk futboluna, fenerbahçe'ye yada bir şahsa yönelik değildir. tüm dünyada oynanan futbola genel bir eleştiridir.

günümüz futbolunda 90 dakikalık oyun eskisi kadar doyurucu değil. isterse 0 - 0 bitsin mücadele ama ben bir 90 dakika daha izleyebilirim. maç sonu yardımcı hakem ne kadar yüksek uzatma dakikası gösterirse o kadar mutlu oluyorum.

oyun artık kısırlaştı. eskiden teknik kapasitesi yüksek, yaratıcı oyuncular sana maçı getirirken 90 dakika içerisinde bir futbol resitali izleniyordu. oyuncular akıl edemediğimiz paslar veriyordu, adam eksiltirken estetik hareketler görüyorduk.

artık avrupa'nın en büyüklerinin maçlarını dahi izlerken kendimi playstation'da oynanan bir maçı izliyor gibi hissediyorum. oyuncular mücadele güçleri ve fizik kapasiteleri ile öne çıkmaya başladı. atılan çalımlar aynı, atılan goller aynı, oyuncuların yetenekleri dahi aynı.

önce, gol yememeye odaklanalım, arada bir tane atarsak 3 puan bizim felsefesi hortladı. ardından gol yememek için sahaya çıkan takımları iyi analiz eden, koşu mesafeleri, topun ayakta kalma süreleri gibi rakamlarla konuya bilimsel yaklaşıp taktik geliştiren teknik direktörler öne çıktı.

futbol'a bilimsel yaklaşacağız derken oyunun yaratıcılığını, estetik güzelliğini öldürüyorlar.

sorun nerede başlıyor, nerede bitiyor? çözümü var mı? varsa uygulanabilir mi?

ben mi fazla düşünüyorum, siz de bu şekilde hissediyor musunuz?
pek katılmadığım durum.

şahsen 90 dakikanın bile uzun olduğunu düşünüyorum. futbola doyurulmak istiyorsak maç sayısının arttırılmasından yanayım.
izlenilen maça göre değişen olay.

valla premier lig'den herhangi bir maçı 20-30 dakika izleyince bile o hafta diğer maçlara bakasım gelmiyor. doyuruyor bünyemi.
eğer 5 oyuncu değişikliği kuralı devam edecekse, ben de 90 dakikanın yetersiz olacağını düşünüyorum. 5 oyuncu değişikliği, kaleci hariç takımın yarısının değişikliği demek. bence bu kural devam edecekse oyun çok rahat 100 dakika olabilir.
Aksine sürenin kısaltılması ya da puan sisteminin değişmesi gerektiğini düşündüren hede.

Avrupa ligleri, özellikle de epl için katılırım çünkü orada futbol oynanıyor fakat Türkiye gibi liglerde 1 puan yeterli anlayışı hakim olduğu için takımların gol atmak gibi bir planı yok. Bu nedenle de ilk yarılar genellik çöp.

Ya maçlar 1 saate düşürülmeli ve daha tempolu maçlar izlemeli ya da galibiyet puanı artacak veya beraberlik kalkacak. Aksi takdirde gelecekte maçları kimse izlemeyeceği bir gerçek.
süper lig'i değil 90 dakika, 9 dakika izlemek bile işkencedir de işte fenerbahçe için izliyoruz maalesef bu ligi.

başlığı açan arkadaş birçok konuda doğru yerlere parmak basmış. özellikle futbolun geçmişten günümüze geçirdiği evrim herkes tarafından görülebilen bir şey. artık kafa olarak eskide kalmış hocaların modern futbolda yerini yavaş yavaş kaybetmesi, muazzam yüksek bütçeli kadrolarla bile kötü kadrolara karşı mağlubiyetler elde etmesi herkesin malumu. bunun temel sebebi ise taktikler. futbola bilimsel olarak yaklaşmak maalesef zevk ve heyecan için futbol izleyen insanları futboldan soğuttu. günümüzdeki maçlar ancak taktiksel savaş izlemekten zevk alan insanlar için izlemesi zevkli bir spor dalı oldu.

halen gerçekten göze hoş futbolun oynandığı premier league maçları gibi güzel karşılaşmalar dönüyor fakat artık bunların sayısı da iyice azaldı ve azalmaya da devam ediyor.

futbolun ömrünün halen uzun olduğunu düşünüyorum fakat türkiye gibi ülkelerdeki futbol, artık insanları tatmin etmiyor. özellikle bizim ülkemizde futbol, halkı eğlendirmekten çok halkı uyutmak amacıyla kullanılan bir spor dalıydı. fakat ülkenin kötüye gitmesiyle artık insanların futbola ayıracak vakti, enerjisi ve parası kalmadı. haliyle artık futbol sadece kaçak yayınlardan tutulan takım için izlenen bir spor dalı oldu. özellikle yeni nesil artık basketbol gibi branşlara yöneliyor ve futboldaki fanatizmden rahatsız. bu bağlamda türkiye'deki futbolun akıbetinin şimdikinden daha kötü olacağını düşünüyorum. çünkü insanların ilgisi azalıyor bu spora.

futbolun artık bir değişim geçirmesi gerekiyor kanımca. başlık altında da belirtilmiş; 0-0 biten maçlarda her iki tarafa da para vermemek, her gol başı daha fazla para vermek gibi uygulamalarla futbolda bol gol teşvik edilebilir. fakat yakın gelecekte böyle bir ihtimal göremiyorum maalesef. umarım süper lig'de bu tarz uygulamalar görürüz fakat çok ümitli değilim.