not:sitemim türk futboluna, fenerbahçe'ye yada bir şahsa yönelik değildir. tüm dünyada oynanan futbola genel bir eleştiridir.

günümüz futbolunda 90 dakikalık oyun eskisi kadar doyurucu değil. isterse 0 - 0 bitsin mücadele ama ben bir 90 dakika daha izleyebilirim. maç sonu yardımcı hakem ne kadar yüksek uzatma dakikası gösterirse o kadar mutlu oluyorum.

oyun artık kısırlaştı. eskiden teknik kapasitesi yüksek, yaratıcı oyuncular sana maçı getirirken 90 dakika içerisinde bir futbol resitali izleniyordu. oyuncular akıl edemediğimiz paslar veriyordu, adam eksiltirken estetik hareketler görüyorduk.

artık avrupa'nın en büyüklerinin maçlarını dahi izlerken kendimi playstation'da oynanan bir maçı izliyor gibi hissediyorum. oyuncular mücadele güçleri ve fizik kapasiteleri ile öne çıkmaya başladı. atılan çalımlar aynı, atılan goller aynı, oyuncuların yetenekleri dahi aynı.

önce, gol yememeye odaklanalım, arada bir tane atarsak 3 puan bizim felsefesi hortladı. ardından gol yememek için sahaya çıkan takımları iyi analiz eden, koşu mesafeleri, topun ayakta kalma süreleri gibi rakamlarla konuya bilimsel yaklaşıp taktik geliştiren teknik direktörler öne çıktı.

futbol'a bilimsel yaklaşacağız derken oyunun yaratıcılığını, estetik güzelliğini öldürüyorlar.

sorun nerede başlıyor, nerede bitiyor? çözümü var mı? varsa uygulanabilir mi?

ben mi fazla düşünüyorum, siz de bu şekilde hissediyor musunuz?