fenerbahçemizin altyapısı.

son 10 yılda bir tane iyi futbolcu çıkmıştır o da juventus'ta oynuyor şu an. ha bu arada fenerbahçe'ye de para kazandırmamıştır o oyuncu.

bu altyapıdan çıkan a takım seviyesinde olabilecek futbolcular:
19/20: ömer faruk beyaz (her ne kadar süre almasa da iyi bir futbolcu olacak orası belli.)
18/19:
17/18:
16/17: yiğithan güveli (ilk başta beklenildiğinden çok daha iyiydi ama çapraz bağları koptu ve düşüşe geçti. eğer sakatlık yaşamasaydı ve biraz umursasaydı kariyerini, çok daha iyi yerlere gelebilirdi.)
15/16: merih demiral (bonservissiz gitti)
14/15:
13/14:
12/13:
11/12: recep niyaz (adete yitirilen bir yetenekti. hem kendi hatası hem de kulübün hatası vardı bana göre)
10/11:

-----------------------------
gördüğünüz üzere son 10 yılda altyapımızdan çıkan ve iyi yerlere gelen bir oyuncu var o da merih. fenerbahçe'den çok kötü bir şekilde ayrıldı.

ömer faruk ise iyi bir futbolcu olacağa benziyor. ama bu çocuğa özen gösterilmesi lazım işte. bir kere akıl koçu lazım, mental bir eğitim verilmesi lazım. bunun yanı sıra şans da verilmesi lazım, öyle yedek bekleyerek olmaz bu işler. eğer çocuk yetenekli ise, kumaşı kaliteli ise kupa maçlarında zaten kendini gösterir. iyi bir kurucu teknik adam ile de kendini geliştirir. ömer faruk inşallah böyle olacak.
neyse benim söylemek istediğim farklı bir şey vardı aslında bu başlığı açarken. neden biz bu kadar az oyuncu çıkarıyoruz altyapımızdan? yani her sene en az 1-2 oyuncu çıkarmamız gerekiyor fenerbahçe seviyesinde. tamam zor biliyorum ama 80 milyonluk ülkede ne yetenekler vardır. biz neden bu yetenekleri keşfedemiyoruz? neden altyapımızdaki oyuncular kötü? neden yeteneksiz?

ben söyleyeyim, torpil dönüyor. hem de çok fena bir torpil.

eğer ekonomik anlamda güçlenir ve altyapımızı geliştirirsek ben inanıyorum ki her sene en azından 1 tane a takım seviyesinde bir genç futbolcu çıkarabiliriz. tabi bunun için ilk önce bir altyapı kültürü oluşturmak gerekiyor, hemen 1 senede yapılacak bir şey değil bu zira. en azından 6-7 senelik bir çalışma gerekiyor öncesinde. ve evet, biz türk insanı maalesef geleceği değil de günümüzü düşünüyoruz. 6-7 yılın düşünüldüğü kadar uzun bir süre olmadığını ve hemen geçeceği gerçeğini bilmeden düşünüyoruz hem de.
mesela 6 sene öncesine gidelim, 2014. 2014 yılından beri tek bir kupa kazanamadık, 6 yıldır ne şampiyon oluyoruz ne de kupa kazanıyoruz. ama bu 6 yıl bir şekilde geçti demi? çok çabuk geçti hem de, işte önümüzdeki 6 sene de böyle geçecek. farkında olmadan hem de. bunun için her zaman yapılanalım diyorum, 6 yıl öyle çok çok uzun bir süre değil zira, geçecektir elbet. bu önümüzdeki yılları iyi bir şekilde planlamazsak maalesef fenerbahçe asla ileri gidemeyeceği gibi hep geriye gidecek.
Altyapıyı kapatmaktan daha vizyonsuz birşey hayal dahi edemiyorum. Merih kaçmakta haklıydı. kiralık gitmek istedi biz yollamadık. Diğer arkadaşın babasına gelirsek eğer, Bir tane cahil çürük elma çıktı diye bütün bir sepet taze elmayı çöpe atamayız. Yapmamız gereken o elma neden çürüdü bunu araştırmak.

Hiç kimse kusura bakmasın ama en büyük suçlu öncelikle taraftar sonra da yönetim! Daha hiç a takım düzeyinde maça çıkmamış oyuncuya özel muamele yapılmaz. Sen böyle hem diğer çocukları küstürürsun hem de o çocuğun götünü kaldırır onu da harcarsın. Bilin ki birisine Hak etmediği birşeyi kazandırmak bir insana yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bizleri hayatta ileri taşıyan şey verdiğimiz emeklerin hakkını alabilmektir.

Ömer faruk, hak etmediği övgüleri kazandığı için bugün kendisini çok farklı bir boyutta görüyor ve gelecekte de yine aynı şekilde yükselmeyi bekliyor. Fakat hayallerini ancak kademe kademe hak ederek kazanması gerektiğini bilmiyor, öğretilmemiş. Çok kilit bir hayat öğretisinden mahrum büyüdüğü için de asla muhtemel olarak başarılı olamayacak.

Bizim yapmamız gereken şey altyapılarda eğitimi arttırıp, işin başına da sadece futbol antrenörlerini değil, gençlerin, çocukların psikolojisine vâkıf işin uzmanı ögretmenler ve psikologlar getirmek. Affedersiniz ama türk futbolcular cahilliğe mahkum ediliyor. Adamların bırakın en ufak entelektüel birikimlerini, hayatlarını itham ettirecek düzeyde yeterli birikimleri yok. Biraz klişe olacak ama atatürk ne demiş: "Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim" biz bu sözü hayata geçirmediğimiz sürece başarısızlığa mahkumuz.
yıllardır a takıma futbolcu göndersin diye beklenen birim. bir iki tane isim çıkar gibi olsa da hiç biri büyük bir etki bırakmamıştır. şu an fikrimi değiştirense arda güler oldu. arda’dan çok umutluyum. inşallah potansiyelini ömer faruk beyaz gibi hiç etmez.
Aynalı Tahir ile yükselişe geçecek olan yapı.

Geçen gün bir konuşması vardı Tahir hoca'nın Muhammed, arda falan a takım kadrosuna girip prim alırlarsa altyapıya yardım ediyorlarmış.

Bu güzel bir şey olarak servis edilmiş lakin koskoca Fenerbahçe kendi altyapısına bakamıyorsa, oradan kimse oyuncu beklemesin.
x (tweet)


yukarıdaki açıklamaya dayanarak gustavo'ya, de colo'ya ikişer-üçer milyonları verip altyapıdaki çocuklara krampon vermiyorsanız kapatın gitsin dediğim altyapıdır. fenerbahçe altyapısında oynayıp da bir krampona aklı çelinen oyuncu varsa da zaten ondan bize hayır gelmez bu da işin ayrı bir boyutu.
(bkz: #87944)

Muhammed, arda, fatih yiğit gibi isimlerin a takımda süre almaya başlaması sonucunda burada yer alan çocuklara daha dikkatli bakmanın zamanı geldi.

Fenerbahçe altyapısında oyuncular demek ki süre verildiği taktirde katkı verebilecek yeterliliğe sahip ancak mental gelişim gösterememekten dolayı kaybolup giden nice abilerinin aksine, bu grup çok daha olgun ve çalışkan görünüyor.

Altyapıdan a takıma yükseliş olması, artık oradaki çocuklara da ulan biz de yapabiliriz galiba diye düşündürmeye başlamıştır. Artık yapabilen örnekler var çünkü.

Fenerbahçe altyapısında artık judo dersleri verilmeye başlanmış, özelikle de 10-15 yaş grubu için. Gerekçe olarak hem düşmeyi öğretmek, hem de temas anında yaşanacak darbelerde kendini koruyucu hamleleri hemen edinmek.

Diksiyon dersleri, Türkçe dersleri, analitik zekayı güçlendirecek sayısal dersler, sosyal medya kullanımı ve röportaj verme eğitimleri de normal okul eğitimlerine ek olarak verilmeye başlanmış.

Düzenli olarak altyapı psikologları oyuncuların hem gelişimsel hem de güncel sıkıntılarını takip ediyorlarmış.

Çocuklara hedef çıkarılıyor ve o eksiklerine yönelik çalışmalar başlıyormuş.

U14 hocası olan Semih ise bütün yaş grubundaki santrafor oyuncuları ile bitiricilik antrenmanlarına çıkıyormuş ki bunu her pozisyonda yapmak gerek, kale, bek, stoper, dmc, wing fark etmez.

Altyapı takımının kendi sponsorları olmaya başlamış, gelir a takıma asla dahil olmayacakmış ( göreceğiz ).

Ayrıca a takım profesyonel oyuncuları, Mesut, mhy, sosa gibi isimler sık sık ekipman desteği veriyormuş ( bunu yapması gereken işte kulüp, samatta ve kruse'ye verilen parayla a takımına 5 yıllık malzeme alınırdı )

Yaşı geleni a takıma yollama değil, yeteneği hazır olan her yaştan çocuğu a takımla idmanlara çıkarmaya başlayacaklarmış.

Altyapıda gelişim görünüyor, Dereağzı tesisleri sil baştan yenilenmiş. Ama asıl olması gereken içerisinde 10-12 sahanın da yer aldığı modern bir akademi.

Link

Mesela böyle bir tesis inşa etmek, o çocukların hem futbol/basketbol/voleybol/ ve diğerlerini burslu şekilde karşılamak hem de okul eğitimi verilerek modern dünyaya hazırlamak gerek. Umarım gelecekte bunları da görürüz.
kordinatörü tahir karapınar olan. kim bu tahir karapınar? Ersun yanal'ın kovulması sonrası Emre belözoğlu'nun pro lisansı yok diye takımın başına göstermelik olarak getirilen teknik direktör. Teknik direktör dediysem de fenerbahçe'den evvel yalnızca 2009 yılında yarım devre dönemin tff 1.lig ekibi altay'ı çalıştırmış. Çoğunluğu alt liglerde olmak üzere Yüz maç barajını geçmeyen ise yardımcı antrenörlük tecrübesi var. Hoş var da onu da en son 2018'de yapmış. 2018'de yeşil sahaları terk edip 2020'ye dek izmir gazetesi'nde yazmış. Yazdığı yazıları da online ortamdan kaldırtmış.

Neyse fenerbahçe a takımına teknik direktör aramıyoruz değil mi?(sorarken korkmadım değil) bizi ilgilendiren altyapı hocalığına dönelim. Fenerbahçe'den evvel yalnızca 2005 yılında bir yıl altay'ın altyapı kordinatörlüğünü yapmış. Yanlış duymadınız, evet neredeyse hiç altyapı tecrübesi yok.

Pek de başarılı olmayan antrenörlük kariyeri bitmiş gibi görünen adam nolmuş da birden neredeyse hiç tecrübesi olmayan bir konuda yani altyapıda fenerbahçe'nin başına geçmiş gerçekten merak ediyorum sözlük.

Emre belözoğlu'nun tavsiyesi ile deniyor, bu kısım bence özellikle korkutucu.

Altyapının başına Alex de souza gibi birini getirin diyemem, Burası türkiye, ilk tökezlemede hocanın başında demokles'in kılıcı gibi sallanır, fakat hiç olmazsa altyapıya dair, dünya futboluna dair tecrübesi olan bir ismi getirin.

Bu çocuklar daha iyisini hak ediyor.