futbol takımlarının maçta kullanabilecekleri oyuncu hakkı.


--------haber -------
fifa, yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ertelenen liglerde oluşabilecek fikstür yoğunluğu yüzünden takımlara bir maçta 5 oyuncu değişikliği hakkı verilmesini önerdi.
Buna göre takımlar, 90 dakika içinde 3 yerine 5 değişiklik yapabilecek. Eleme usulüyle oynanan ve uzatmaya giden maçlarda ise 6. oyuncu değişikliği gerçekleştirilebilecek.Takımlar 5 oyuncu değişikliğini, karşılaşmalardaki gereksiz duraksamaları engellemek için devre arasında ve müsabaka sırasında oyunu en fazla 3 kez durdurabilecek şekilde yapacak.Öneri doğrultusunda geçici olarak getirilecek 5 oyuncu değişikliği hakkı, tüm kulüp ve milli takım maçlarında gelecek sezon sonuna kadar uygulanacak.Futbolda oyun kurallarından sorumlu Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), FIFA’nın önerisini onaylaması halinde 5 oyuncu değişikliği hakkı hayata geçirilecek.
kaynak : fanatik.com.tr
fifa'nın açıklamasına göre 2020 yılı sonuna kadar uygulanacağı açıklanan yeni kural. rotasyonu kuvvetli olan takım için harika haber
Bu haber gerçekse mantıksız bir iş, maçları hazırlık maçlarına dönüştürür. Giren çıkan belli olmaz özellikle de bizim ligimizdeki gibi yattiginda yerden kalkmadı 2 dk süren anlayışın sürdüğü ligde zırt pırt buna sarılır takımlar. 3 defa hak veriyormuş sözüm ona FIFA, 3 defada 5 oyuncu değişikliği için izin verecekmiş FIFA, fakat ne olursa olsun bunun da zaman geçirme yöntemini bulur bizimkiler.
Peki buna neden gerek duyuldu? Onu anlamadım. Maçları oynatmayı düşünüyorsunuz çünkü size göre salgın tehditi olmayacak ya da çok azalacak. R ne diye 5 defa değişecek anlamadım.
İyi bir kural gibi gözükürken sanki bu hakkın sonuna kadar kullanılması gerekiyormuş gibi düşünülerek iyi oynayan takımların da dengesini bozacak gibi duran yeni kural. 5 değişiklik var neden kullanmayalım ki, hadi şunu da değiştirelim diyerek sıkıntı oldu-olacak.
İyi bir teknik adamı olanlar için tabi fırsat da olabilir. Ama bizde bırakın iyisini teknik direktör olmadığı için dünkü maçta (FB - ts 1-3 ) takımın hızı orta seviyeyken birden motor kapattık bu hakkı sonuna kadar kullanacağız diye.
Fenerbahçe için aslında büyük bir fırsat olan yeni düzenlemedir.

uzun yıllardır bazı genç oyuncularımız zaman zaman ilk 18e girerken maçların akışından dolayı 3 değişiklik içine girmekte hocaların kontrollü yapıları gereği zorlanıyordu.

Sezonda erken kopan en az 5 6 maçımız bir şekilde oluyor. Genç oyuncuları sadece kupada rotasyonlu kadrolarla görmenin anlamı olmuyor. Ligde en az 15 dakika süre alıp topla buluşmaları ve oyunda etkilerini göstermeleri lazım.

Burada hoca tercihi asıl önemli nokta. Umarım faydasını görebileceğimiz bir değişiklik olur.
defalarca söyledim tekrar söyleyeceğim. igrenç bir kural.

top oynamak isteyen takımların hızını kesen, üstüne üstlük teknik adamları oyuncu değişikliğine zorlayan bir düzen. her değişiklikle birlikte takım içi düzen değişiyor.

bize gelirsek erol hoca, nasılsa kulübeden girecek adamlar var , 5 kişiye kadar değiştirebiliyorum diyerek ilk yarıları çöpe atıyor bence. ama skor olarak geriye düşüyoruz, malzeme ortada. 5 değil 15 de değişse değişen tek şey karmaşa.

bu kadar oyuncu değişikliği ile her oyuncu en az 3 5 defa yer değiştiriyor. böyle olmaz. bir kural verildi diye illa 5 kişi değişecek diye bir şey yok. skor olarak önde değilsen gerekirse 5 kişi birden değiştir, tek tek değişiklik yapmak zorunda değilsin, zamanı öldürmeye çalışır gibi.