başlamasına tam 100 gün kalmış olan olimpiyat oyunları.

milli olimpiyat komitesi oyunlarla ilgili çok güzel bir web sitesi hazırlamış. kota kazanan milli
sporcular, yarışma programları ve diğer pek çok bilgi bulunuyor.

link
Yapılıp yapılamayacağını merak ettiğim organizasyon. Dünyanın her tarafından sporcu gelecek ve olimpiyat Köyü'nde konaklayacak bu insanlar. Virüsün özellikle de Afrika mutantını yayabilirler ve dünya yeni bir dalgayı yaşayabilir.

Öte yandan bu olimpiyatları bizde almak istemiştik. Cidden direkten dönmüşüz. Es kaza biz almış olsaydık, seyircisiz olimpiyatlar yüzünden zaten ekonomik krizde yaşamaya çalışırken komple batardık, bu organizasyon için harcanacak parayla. Japonya'nın ekonomisi bizden çok daha iyi olduğu için onları bizde olduğu gibi yıkmamıştır.

Edit : 2020 Tokyo olimpiyatları başlığına taşınmalı bu başlık.
Gün itibariyle lokomotif sporumuz olan güreş için son kotalar dağıtıldı. Türkiye için bence büyük hayal kırıklığı ile bitti kota müsabakaları. Tokyo'ya %50'lik bir katılım sağlayabildik. Kota için üç yol vardı. İlki 2019 dünya şampiyonasında ilk 6'ya girmek. Burada 4 kota çıkardık. İkincisi kıta kota elemelerinde finale çıkmak(1.5 ay kadar önce yapıldı). Burada da 4 kota çıkartabildik. Üçüncüsü ve sonuncusu da 3 gündür devam eden dünya kota elemelerinde finale çıkmak. Burada sadece 1 kota elde edebildik. Ve toplamda 18 sıkletin 9'unda yer alma hakkı elde ettik. Rio'da kadınlarda 5, erkeklerde serbestte 6 ve grekoromende 3 olmak üzere 9 sporcu ile katılım göstermiştik.

Erkekler
Serbest
57 kilo Süleyman Atlı
65 kilo
74 kilo
86 kilo Osman Göçen
97 kilo Süleyman Karadeniz
125 kilo Taha Akgül

Grekoromen
60 kilo Kerem Kamal
67 kilo
77 kilo
87 kilo
97 kilo Cenk İldem
130 kilo Rıza Kayaalp

Kadınlar
50 kilo Evin Demirhan
53 kilo
57 kilo
62 kilo
68 kilo
76 kilo Yasemin Adar

2016 Rio'da her sıklette ortalama 25 sporcu yer almıştı. Tokyo'da ise bu sayı 16'ya sabitlenmiş. Az katılım hakkının sebeplerinden biri kota sayısının düşmesi ancak buna sığınmak yanlış çünkü güreşimiz ilerleme kaydetmiyor. Yıllardır torpili var gibi her türlü başarısızlığına rağmen sürekli büyük turnuvalara götürülen sporcular, uzun yıllardır değişmeyen dinozor hocalar, ülkede güreşe az önem verilmesi gibi pek çok neden sayılabilir. Tabii bir de bazı büyük başarılar yakalamış sporcuların doygunluğa ulaşıp sallamaması, daha büyük başarılar beklerken istikrarlı biçimde her turnuvada vasat rakiplere yenilip erkenden elenmesi de geçerli bir sebep.

Not: Güreşte kotalar ülkeye veriliyor, kazanan sporcuya değil. Bu isimlerin yerine federasyon başkalarını gönderebilir.
Takip ettiğim, en sevdiğim ve ülkemizin söz sahibi olduğu sporlardan olan tekvandoda da kota müsabakaları ay başında sona ermişti. Türkiye kadınlarda uzun zaman önce 4/4 kota gibi muazzam bir başarı göstermişti. Kadınlarda hiç kota elemesine dahi girmedik. Dört sporcumuz da dünya sıralamasında ilk beşte olduğundan doğrudan katılım hakkı elde ettiler. Erkeklerde ise mayıs ayındaki son kota müsabakalarına yalnızca 2 sporcuyla katılıp 1 kota çıkartabildik. Diğer sporcumuz ise son saniyesine 1 puan önde girdiği maçı 1 puanla kaybederek elendi.

Pek çok spor branşında olduğu gibi tekvandoda da bazı sıkletler olimpik bazıları değil. Dünya ve Avrupa Şampiyonaları'nda 8 olan sıklet sayısı Olimpiyatlar'da 4'e düşüyor.

Kadınlarda;
49 kilo: Rukiye Yıldırım
57 kilo: Hatice Kübra İlgün
67 kilo: Nur Tatar
67 kilo: Nafia Kuş

Erkeklerde;
58 kilo:
68 kilo: Hakan Rençber
80 kilo:
80 kilo:

Sürpriz olmazsa kadınlarda Olimpiyatlar sonrası sporu bırakacağını duyduğum Nur Tatar'dan kesin olarak madalya bekliyorum. Altın dahi olabilir. Hatice Kübra İlgün ve tek erkek sporcumuz olan Hakan Rençber de ciddi madalya adayı. Rukiye Yıldırım ve Nafia Kuş'un da Avrupa şampiyonu ve dünya şampiyonası madalyalı isimler olduğunu ve madalya almalarının uzak ihtimal olmadığını söylemek de yarar var. Sanırım güreşten bile daha iddialı olduğumuz ve ayıracak zamanı az olduğu için branş seçerek izlemek durumunda kalan sporseverlerin ilk takip etmesi gereken spor.
*Tekvando programa alındığından beri hiç boş geçmediğimizi de eklemek isterim.
Japonya Olimpiyat Bakanı Tamayo Marukawa tarafından koronavirüs delta varyantı nedeniyle seyircisiz olarak düzenleneceğini açıkladığı olimpiyatlar.