Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik.

İlk modern olimpiyatlar Uluslararası Olimpiyat Komitesi himayesinde Atina'da 1896'da gerçekleştirildi.

1924 yılında, kış sporları etkinliklerinin yer aldığı Kış Olimpiyatları düzenlenmeye başlandı.

I. Dünya Savaşı sebebiyle 1916'daki oyunlar, II. Dünya Savaşı sebebiyle ise 1940 ve 1944'teki oyunlar gerçekleştirilemedi.

Her iki etkinlik son olarak 1992'de aynı yıl içerisinde gerçekleştirildi ve 1994'te düzenlenen Kış Olimpiyatları ile birlikte iki etkinlik arasında ikişer yıllık fark oluştu.

şimdiye kadar ev sahipliği yapmış olan ülkeler:

* yunanistan : 3 yaz
* fransa : 2 yaz 3 kış
* abd : 4 yaz 4 kış
* birleşik krallık : 4 yaz
* almanya : 3 yaz 1 kış
* ispanya : 1 yaz
* sovyetler birliği : 1 yaz
* isveç : 1 yaz
* japonya : 3 kış 3 yaz (2020 dahil)
* isviçre : 2 kış
* belçika : 1 yaz
* hollanda : 1 yaz
* italya : 3 kış 1 yaz
* norveç : 2 kış
* finlandiya : 1 yaz
* avustralya : 2 yaz
* çin : 1 yaz
* kanada : 1 kış
* brezilya : 1 yaz
* yugoslavya : 1 kış
*güney kore : 1 kış
* rusya : 1 kış
sadece tutulan takımın maçlarının izlenmesi hizmetinin 80 tl olduğu, süper lig yayıncı kuruluşu. üstelik düzgün bir paket alayım desen 120 tl civarı bir para ödemek zorundasın her ay.

bunu niye yazdım? çünkü bugün galatasaray başkanı mustafa cengiz şöyle bir söylemde bulunmuş:

"Emeğe saygı duyulması gerekiyor. Yayıncı kuruluşun ifadesini söylüyorum. Yayınların yüzde 60'ı kaçak. Buradan ilgililere sesleniyorum, lütfen meclisten bir yasa çıkartın. Bu yasa ile kaçak kullanımı engelleyelim, emeğe saygı duyalım. Bu olmazsa olmaz. Bu kural olmalı, acil olarak lütfen bunu meclise yansıtsınlar. Sadece yayıncı kuruluş için değil, birçok şey için. Türkiye'nin bu konuda sağlıklı bir yapıya, yasal düzenlemeye ihtiyacı var. Yayıncı kuruluş gelirlerinin azalması biz kulüpleri çok kötü vurdu."

fikre saygı duyduğumu belirtmekle beraber ben de bir taraftar olmaktan öte bir tüketici olarak birkaç soru sormak mecburiyetindeyim:

1) ülkede özellikle asgari ücretli sınıfın tek eğlencisi olan futbola neden pahalı değil çok pahalı fiyatlar koyuyorsunuz?

2) belirli bir aylık geliri olan birisi neden s sport, tv plus, netflix, amazon prime, spotify, youtube premium, xbox game pass vb. bir sürü uygulamaya çok daha az ücret ödeyip daha iyi içerik almak varken beinsports'a belki de bu saydığım bütün hizmetlerin toplamı kadar para ödesin?

3) bir insan neden bu kalitesiz lige fahiş fiyatlar ödesin?

4) bir insan neden sadece takımının 4 maçını (hatta milli ara varsa o kadar bile değil) izlemek için 80 tl ödesin?

yakın zamanda slaven bilic, "futbol polo veya golf değil. futbol bedava olmaz fakat satın alınabilir olmalı. Futbol, kitlelerin sporudur, işçi sınıfının sporudur ve herkesin ona ulaşabilmesi gerekir." demişti, ne de güzel demişti. üstelik bilic'in tepkisi, ingiltere gibi gelir düzeyi ve alım gücü yüksek bir ülkede sadece 19 dolar ödemek zorunda olduğunuz premier lig yayıncı kuruluşunaydı. bizde ise alım gücü ve gelir düzeyi düşük olmasına karşın süper lig gibi ingiltere ligi kalitesine yaklaşamayacak bir ligi izlemek, çok daha fazla para ödemeyi gerektiriyor, üzücü bir şekilde.

evet, yayıncı kuruluşun zarara uğraması dolaylı yoldan kulüpleri de zarara uğratıyor. fakat insanlar önce kendini düşünmek zorunda. çünkü belki de geçmişte birçok kişinin satın almaya gücü olduğu bu lig, artık alım gücünden dolayı oldukça pahalı (ki geçmişte de pahalıydı fakat orası ayrı bir konu). ve insanlar bu değersiz ürün için fahiş fiyatlar ödemek istemiyor. kaçak yolu varken orijinal yolunu tercih etmiyor. üstelik sadece kaçak yayınlar için geçerli değil bu. insanlar birçok şeyin kaçağını kullanmak mecburiyetinde kalıyor: kaçak sigara, kaçak alkol, kaçak ayakkabı (orijinal olmayan/çakma)...

geçim sıkıntısının hat safhada olduğu ve hatta her geçen gün daha da büyüdüğü, insanların düzgün bir beslenme planlarının bile olmadığı bir ülkede, birçok insanın kaçak yollara başvurmasının sebebini anlamak çok da zor olmasa gerek. ve size şunun garantisini verebilirim ki, kaçak yayın yollarının hepsi engellense bile insanlar para ödemez ligi izlemeye. çok az bir kesim para ödemeye başlar ve bu da çok bir kar getirmez beinsports'a. çünkü sorun sadece beinsports fiyatlarında değil. sorun, sistemin ta kendisinde.