2019-2020 SEZONUNU ZONGULDAK KÖMÜRSPOR'DA GEÇİRMİŞ OLAN 1989 DOĞUMLU FUTBOLCU.
2012 YILINDA GALATASARAY'A 2.5 MİLYON EURO'YA KİTLENMİŞTİ KENDİSİ MANİSASPOR TARAFINDAN. BÜTÜN KARİYERİ BOYUNCA BONSERVİS İLE YAPTIĞI TEK TRANSFER DE BU.
Ilk ortaya çıktığı günlerde sars/mers-cov baz alınarak zamanla mortalitesini kaybedeceği ve evrimleşip bizimle yaşamaya adapte olacağı beklentisi vardı. Fakat durum hiç de bilim insanlarımızın beklediği gibi gitmedi. Virüs beklenenden çok daha hızlı ve negatif yönde evrimleşiyor. Günümüzde yaygın olarak daha tehlikeli şekilde bilinen şu varyantları oluştu:

(bkz: brezilya varyantı)
(bkz: ingiliz varyantı)
(bkz: güney afrika varyantı)

Tabii ki bunlar buzdağının sadece görünen kısmı. Bulaşın çok olduğu yerde virüs de çok daha hızlı evrimleşiyor. Dünyada yeni vaka sayısı olarak uzun zamandır ilk 3te olduğumuz düşünüldüğünde Bilim insanlarımızın büyük bir çoğunluğu türk varyantı olabileceği görüşünde. Tabii ki mevcut aşamada bu duruma dair yeterli bir bilimsel çalışma olmadığından ingiliz varyantı olarak kabul edip geçmek durumunda kalıyoruz.

Bu bahsedilen varyantlara karşı ülkemizde yaygın olarak uygulanan sinovac'ın coronavac aşısının etkinliğine dair herhangi bir çalışma yapılmış vaziyette değil. Şirket ticari kayıp yaşayabileceği, ürettıği aşıların elinde kalabileceği endişesi ile çalışma yapmaktan bir hayli kaçınıyor. Yine batılı mrna aşısı üreten şirketler de kendi aşıları için bir takım çalışmalar yapsa da bunlar da ne yazık ki pek çok bilim insanı için tatmin edici boyutlarda değil. Özellikle güney afrika varyantının aşılara karşı bir hayli dirençli olabilme ihtimali yazılıyor çiziliyor. Brezilya varyantı ise hiç yaş dahi dinlemeden ölümcül olabiliyor. Ingiliz varyantına gelirsek aşılar etkili gibi görünüyor fakat yayılımı korkutucu derecede hızlı ve yeni varyantlara yol açabilmesi pek olası.

Insanoğlunun bu denli acuze kaldığı bir hastalık ortada kol geziyorken insanların verdiği tepkiler son derece korkunç. Hiçbirimiz ölümsüz değiliz ilk olarak bunu kabul ederek başlamamız gerekiyor. Eğer kendi canımız kıymetsizse başka insanların canlarının kıymetli olabileceğini düşünerek devam etmemiz lazım. Insan hayatından daha değerli ne olabilir ki? Eğer bunu yapamıyorsanız üzülerek söylüyorum ki siz katilsiniz. Her dikkatsiz davranışınız bir başka insanın canına mâl oluyor. Katil olarak normal bir insan hayatına nasıl devam edebilir ki?

Peki bu dikkatsizce davranışlar neler? Aşı olma imkanı varken olmamak, maskenin koruyuculuğu olmadığını iddaa edip takmamak, gezmek dolaşmak için binbir yolla bahane bulmak, hijyene mesafeye dikkat etmemek, virüs'ün akraba, arkadaş, komşu'dan bulaşmayacağını düşünerek ziyaret etmek gibi uzar gider.

Gerçekten birilerini öldürmek mi istiyorsunuz? Cinayetin kaçamağı olmaz. Ayrıca Eğer bulaşı azaltmazsak emin olun ki sıra eninde sonunda size de gelecek.

Keşke yasakları protesto eden andaval sürüsü böylesine insanlığı tehdit eden bir hastalık varken enerjisini doğru yere harcasa. Bütün dünyanın içerisinde bulunduğu bu olağanüstü durumda biontech aşısının patent hakları kesinlikle kaldırılmak zorunda. Hep bir ağızdan protesto etmemiz gereken durum kesinlikle bu. Bildiğim kadarı ile bulaşı engelleme konusunda mevcut en etkili aşı biontech. Eğer bulaşın önünü bütün bir dünyada bir an önce mümkün olduğunca kesmezsek yeni çıkacak varyantlara karşı çok daha çaresiz kalacağız. Böylesine küresel bir mevzuda ne yazık ki çok önemli bir etik değeri delmek zorundayız. Sadece afrikada bir ülkede bile bulaşın devam etmesi bütün insanlığa mâl olabilir.

Birde şunu unutmamak gerekiyor ki dünya ekonomisi uzun süre bu hastalığı kaldıramaz. Kimse sizin evde yatmanızdan yada verimsiz çalışmanızdan memnun değil. Eski düzende çalışkan kölelerdiniz ve şuan yatıyorsunuz. Sizin yatışınız hiçbir "küresel şeytani güçün" işine gelmez(*).
Yani 6'ya 6 ya da 7'ye 7 maçta ne kadar boş olabilirsin ki denilesi, göbekli, kır saçlı, umbro marka spor ayakkabılı ( krampon/halı saha değil) abi.

Karşı kaleye attığı deparın dönüşünde yakacağı sigaradan iki fırt çekip, top ayağıma oturmadı, yoksa... Diyecektir.