Yeni farkettim, sozlugun en cok entry giren yazari.

Ayrica nickinden dolayi dogru basligi bulmada zorlandim, cok daha fazla entry'i hakediyor ama eminim bu karisiklik yuzunden yazamayanlar oluyordur.
masumlar apartmanı denilen müthiş dizinin yayın saatiyle çakıştığı için trt spordan yayınlanacak maç.
edit: son değişikliklerle trt 1 ve trt spor'dan naklen yayınlanacak maç.
Türk denizciliği 2

1701 tarihli bahriye kanunnamesi

osmanlı denizciliğini düzenlemek için hüseyin paşa tarafından hazırlanıp kaptan-ı deryâ abdülfettah paşa
döneminde uygulandı.bu kanunlar ile deniz işlerinin denizcilikten yetişmiş olanlara verilmesi kararlaştırıldı, türk donanmasındaki kalyon sayısı en az 40 olarak belirlendi ve donanmada terfilerin nasıl olacağı, tecrübe ve liyakata önem verilmesi, kaptan-ı deryaların nedensiz yere görevden alınmamaları kanunlaştırıldı.

osmanlı bahriyesinin yönetimi

1) donanma ve tersane yönetimi
türk denizcilik yönetimindeki görevliler,
a) donanma ricali: kaptan paşa’nın kumandası altındaki derya beyleri ile onların emrindeki kaptanlar ve gemilerdeki diğer hizmetliler, tersane ricali arasında da tersane’de hizmet görenler bulunur.
b) tersane halkı: tersane’de ve gemi inşasında hizmet edenler.
c) tersane ricali: tersane’de hizmet görenler.

kapudan paşa
• donanma ve tersanenin en büyük askeri ve mülki yöneticisidir.önceleri derya beyi (gelibolu sancakbeyi) statüsünde görev yaparken barbaros döneminde kurulan derya beylerbeyliği/cezâyir-i bahr-i sefîd eyaletinin beylerbeyiliğine getirilmiştir.atamalar, tımar işleri, görevlerindendir.17. yy'da vezirlik rütbesine de
sahip olmuşlardır.

a) donanma ricali
1) derya beyi
• kaptanpaşa eyaletine bağlı sancakların beylerine denir.
kendi sancaklarındaki dirlik gelirine göre tayin edilen gemilerle sefere katılırlar.1672'de sayıları 28'e ulaştı: kıbrıs, rodos, sakız, mora, andre, sığla, midilli, inebahtı, dimyat, reşîd, iskenderiye, değirmenlik, mezistire, karlıili, eğriboz, baf ve nakşa.19. yy'da önemsizleştiler.
2) tersane kethüdası
• kaptan-ı deryâ’dan sonra tersane’nin birinci hâkimi olup, tersane’de iken gemilerdeki mürettebata hükmeder, tersane’nin düzen ve disiplinini sağlardı.kasımpaşa'da bulunup, suçlulara ceza verir ve galata'daki deniz alışverişinin narhını düzenler.alameti, elindeki hind kumaşından mavi renkli asasıdır.

b) tersane ricali
donanma tersanedeyken gemilerin inşa ve tamir edilmesinde görev yapan yöneticilerdir; tersane emini, ağası ve din görevlileri...
1) tersane emini
• tersane ve gemilerin gelir-giderinden sorumlu olan ve gemi yapımı ile onarımı, alım-satımı işlerine bakan tersane emini, aynı zamanda gemilerin bütün mühimmat ve malzemeleri satın alarak hazırlayan, mahzenlerdeki eşyaları ve ayniyat defterlerini kontrol eden yetkili idi.
• tersanedeki mal işlerinin kaydedildiği "tersane muhasebe defterleri" önemlidir.
2) tersane ağası
sefere çıkacak gemilere yüklenen mühimmatı kontrol eder.yeni gemi inşaa edildiğinde kendisine hilat giydirilirdi.alameti, hind kumaşından asasıdır.
3) kalyon görevlileri
inşa edilecek kalyonlar için kalyon nazırı, kalyonlarda tutulan ulufe ve mühimmat defterlerini koruyan kalyon defterdarı, mürettebat ile bunların iaşe ve aylıklarını, kalyonların malzeme hesaplarını tutan bir kalyon
kâtibi bulunur.
4) tersanedeki din görevlileri
tersane camiinde bulunurlar.

c) tersane halkı
gemi kaptanları, azap ve azap reisleri, neccar, kalafatçı, pârûtıraş, haddad, meremmetçi, tûcger, makaracı,
üstüpücü, kumbaracı, vardiyan, gümi, müteferrika, mütekaid ve nöbetçiler...
1) azaplar
tersane ve donanmadaki tüfekli askerlerdir.tershane halkı içinde en büyük gruptur.tersaneye girdiklerinde ulufe alırlar.devlete azap askeri gönderen haneler, avarızdan muaf tutulurdu.
2) tersane sanatkârları
• gemi yapım ve onarımı yanında tersane’deki diğer işlerde de çalışan neccar, kalafatçı, pârutıraş, haddad, meremmetçi, tûcger, makaracı, üstüpücü ve kumbaracı...
• neccar (marangoz) gemi inşa ve tamirinde, kalafatçılar gemilerin kalafat işinden ve ziftlenmesinden sorumlular.iki grup da acemioğlanlarından alınır.
• parutıraşlar kürek yontmaktan, kumbaracılar havan topu üretiminden, meremmetçiler gemi mahzen tamirinden, gavvaslar (dalgıç) batan gemilerin toplarını çıkarmaktan
sorumlular.


istanbul dışındaki osmanlı tersaneleri ve gemi inşa tezgâhları

1) gelibolu tersanesi
• gelibolu süleyman paşa tarafından 1354’te alındı. yıldırım beyazıd, döneminde gelibolu kalesi tahkim edilip burada tershane kuruldu.sonrasında çanakkale boğazından geçen gemilerden vergi alınmaya başlandı.
• fatih döneminde, baltaoğlu süleyman bey komutasında istanbul fethine katılan türk donanması gelibolu’da hazırlandı.gelibolu ana tershane olarak kalmaya devam etti.1470 eğriboz, 1475 kefe ve kırım, 1480 italya seferi ve rodos seferinde kullanılan donanma buradan çıktı.2. beyazıd döneminin ünlü kaptanı kemal reis burada yetişti.yeğeni piri reis ise kitâb-ı bahriye’yi gelibolu’da yazdı.yavuz döneminde istanbul'da tersane-i amire'nin kurulmasının ardından ise gelibolu önemi kaybetti.
• 1475 yılında gelibolu’daki donanma kadırga, kalyata, kayık, at gemileri ve tüccar gemilerinden oluşuyordu.tüccar gemileri vergiden muaftı.personel maaşları gelibolu gümrük gelirlerinden ödenirdi.yerel halktan insanlar vergiden muaf olma karşılığında kürek çekme veya diğer işleri yapardı.
• yavuz döneminde kurulan istanbul tersanesi nedeniyle önemini kaybetti.

2) sinop tersanesi
• karadeniz kıyısındaki doğal liman üzerine kurulu olup çandaroğulları'ndan kalmadır.gemi yapımında kullanılan kereste vs sinop ve civarından temin edilirdi.
3) izmit tersanesi
bölgedeki elverişli ormanlar nedeniyle gemi yapımı kolay yapılırdı.gemi tezgahları ve kereste mahzenlerine sahip bir tersaneydi.kalyon, kalyata, firkate, işkampoye vs inşa edilirdi.

4) süveyş tersanesi
• kızıldeniz çevresine hakim olmak, portekiz'e karşı tüccar ve hacıları korumak için kuruldu.kemal reis'in 1507'de bölgeye gelmesiyle tersane oluşmaya başladı.
memlük sultanı kansu gavri’nin desteğiyle daha 1513-14’te osmanlı denizcisi olan selman
reis’in nezareti altında yirmi kadırganın inşası gerçekleşti.sultan gavri burayı bizzat ziyaret etti.
• 1517’de mısır fethinden sonra süveyş tersanesi kızıldeniz ve hind okyanusu için bir donanma üssü haline geldi.
• 1538'de hadım süleyman paşa'nın hind seferinden sonra buradaki faaliyetler arttı.

5) birecik tersanesi
• 16. yy'da faaliyete başladı.kereste gibi malzemelere yakındı.zanaatkarlar ise istanbul'dan geliyordu.
6) basra tersanesi
• 1538 basra fethiyle beraber ele geçirildi.basra tersanesi ile beraber bir de kapudanlık oluşturuldu.
7. rusçuk tersanesi
• macaristan fethi sonrası tuna'da oluşturulan donanma burada inşa edildi.
8) samsun tersanesi
• sinop'tan sonra karadeniz'de en fazla gemi inşa edilen yeridir.
9) kefken tersanesi
• 16. yy'da inebahtı hezimeti sonrası büyük bir gemi inşa hareketinde bulunmuştur.bu tersane bir ferman ile kuruldu.


gemi yapımcılığı ve osmanlı donanmasında gemiler
tersâne-i âmire’de gemi inşa faaliyetleri
• 17. yy'da burada özellikle baştarda ve kadırga inşaa edilmiş, onları kalyata, mavna ve firkate takip etmiştir.
sonrasında baştarda inşaası giderek azalmıştır.
türk gemileri önceleri sadece küreklilerden oluşurdu.1645 girid seferi sonrası kadırgaların hafif kaldığı anlaşılıp kalyon yapımı hızlandırıldı.1685-1699 yıllarında kalyonlar sayesinde denizde zaferler kazanıldıysa da karadaki yenilgiler karlofça antlaşmasını getirdi.

osmanlı donanmasında kullanılan gemiler
a) kürekli gemileri

1) baştarda
• kürekli gemilerin arasında kadırgadan sonra en önemlisidir.26-36 oturaklı, her küreğinde beş-yedi kürekçi bulunan büyük tip kadırgalardır.
2) kadırga
• 17. yy sonlarına dek donanmadaki en önemli gemilerdir.
sonrasında yerini kalyona bıraktı.
• kadırgalar uzun ve dar yapıda olup hızlı gemilerdir.25 oturak ve 49 küreğe sahipler.hem kürekle hem yelkenle hareket edebilirler.yapıldıkları malzeme olan kereste, kuru ve sağlam olmalı.
3) mavna
• baştardadan daha yüksek ve geniş olup 26 oturaklı ve iki katlı gemilerdir.iki veya üç direğe sahiplerdir.18. yy'da önemsizleştiler.
4) kalyata
• kadırgadan küçük, 19-24 oturaklı bir gemidir.
5) firkate
• çektiri (kürekli) donanma gemileri arasında en küçüğü olup 10-17 oturaklıdırlar.uzun dar yapıya sahipler.hızlı olduklarından haberleşme için de kullanıldılar.

6) pergandi/pergende
• 25-30 metre boyutuyla kalyatadan daha büyük bir hızlı savaş gemisidir.
7) karamürsel
• osmanlı'nın ilk çektirisi olup daha sonraları nakliyede kullanıldı.yarım güverteli küçük tekneden ibarettir.yuvarlak gövdesiyle rüzgara dayanıklıydı.
8) palaşkerme
• hafif yelkenli bir filikadır.

b) ince donanma gemileri
genelde nehirlerde, özellikle tuna’da kullanılan ve donanma denize açıldığında ise büyük gemilerin maiyetinde bulunan, bir kısmı kayık türünde gemilerdir. sığ yerlere rahatlıkla girebilen ince donanma gemileri, esas olarak kürekle hareket etmekte ve bazı
türlerinde ise yelken de kullanılmaktadır.

1) şayka
• altı düz ve enli, bilhassa özi, dinyeper ve tuna nehirleriyle karadeniz’de osmanlılar ve kazaklar tarafından kullanılmış bir çeşit savaş gemisidir.türkler şaykay'ı asayişi sağlamak için, kazaklar ise savaş gemisi olarak kullandı.
2) üstüaçık
• tuna donanmasından olup nakliyede kullanılır. .
3) işkampoye/işkampaviye
• tuna donanmasından olup haberleşmede kullanılır.kürekli olup 13 oturaklıdır.
4) tonbaz/tombaz
• yelken,ikişer demire ve küreklere sahiptir.genelde nehirlerde köprü dubası olarak kullanıldılar.

c) yelkenli gemiler
15. yy sonlarından itibaren küreklilerin yanında yelkenli gemiler de inşa edilmeye başlandılar.

1) göke/köke
• kürekli ve yelkenli bir çektiri sınıfı gemidir.fazla kullanılmadılar.
2) barça
• altı düz, iki ve üç direkli yelkenli savaş gemisi olup 16. yy'a kadar savaş, sonrasında ise nakliye amacıyla kullanıldı.
3) kalyon
• üç direkli yelkenli savaş gemisidir.önceleri nakliye için, girit seferi sonrasında da savaş amacıyla kullanıldı.maliyeti dört kadırgaya bedeldir.
4) burtun
• 17. yy'da kullanılmaya başlanan bir kalyon çeşididir.
5) karavele
• üçgen şeklinde tek yelkene ve 2-3 direğe sahip savaş
6) ateş gemisi
• düşman gemilerini yakmak için, içi yakıcı ve patlayıcı maddelerle dolu olan ve çabuk alev alan ateş gemisidir.hedefe yaklaşıldığında mürettebat sandallara biner ve gemiyi ateşe vererek uzaklaşırlardı.rüzgarlı havada yelkenleri sayesinde kendiliğinden de gidebilirdi.
Milli takımda bile kulüpçülük yapan topluluk. Dün ekşi sözlük de ve twitter da birkaç yoruma denk geldim de adamlar " Türkiyedir Galatasaray " gibisinden şeyler yazmışlar. Bunlar eminim Serdar Dursun ' un attığı gole de üzülmüşlerdir.
Kulübün gayrimenkullerini satmak için yetki isteyeceği konuşulan büyük başkan!

Hatta futbol aş'nin de satılması için yetki istiyormuş.

Yoook yaaa..

Kulübü birilerinin eline muhtaç etmemek için gelmedin mi Ali Koç, bunu söylemedin mi?

Futbol AŞ'yi satıp geri kalanı taraftara mı iteleyeceksiniz ?

Biz satılacak kulüp degil, genel kurulda başkanı değiştirmek için gereken gücün artmasını istiyoruz.

Fenerbahçe, Fenerbahçelilerindir. Bir grup sermaye gruplarının değil. Olamaz. Gelirken Kapitalist planları olduğu söylenirken kimse pek ciddiye almıyordu, en azından ben.

Demek ki gerçekten de planları bu yönde.

Genel kurula katılım az olacağı konuşuluyordu ama bu girişim sonrası üye olan kim varsa seçime gitmeli, gerekirse boş oy atarak Ali Koç'u protesto etmeli.

Bu kadarı da fazla artık.