fatih terim'in ırkçı bir demecidir.

video



bugün emre belözoğlu üzerinden fenerbahçe camiasına ırkçı yakıştırması yapan kişiler, fatih terim için ne söyleyecek merak ediyorum. heee asla savunmuyorum emre belözoğlu'nu. hatta bugün kulüpten gönderilse ırkçılıktan dolayı, kesinlikle üzülmem hatta sevinirim bile. çünkü ırkçılık, hayatta kabul edemeyeceğim suçlardan birisidir. fakat siz emre belözoğlu'na saldırıp fatih terim'in yaptığı ırkçılığı görmezden gelirseniz, ben de tepkimi gösteririm, kusura bakmayın.

ırkçılık, takım tanımaz. ırkçılık, camia tanımaz. takım tutmak karakteri belirlemez. sorun, camialarda değil. sorun bu ülkenin zihniyetinde. ama anlatamıyorum işte maalesef.

neyse ya, siz yine ırkçı diyin fenerbahçe camiasına. yanlışı savunmak ne de kolay değil mi? sonuçta doğruyu savunmak için beynini kullanman lazım önce. analiz etmen lazım olayları. en son azınlığın içine dahil olup sesini çıkarman lazım. fakat yanlışı savunmak ne de kolay. "ırkçı" de geç, ne uğraşıyorsun sanki. egonu tatmin et sen. sonra ortamlarda "moruk no to racism" dersin, kim fark edecek!?
laci sözlük'teki entry yazma ekranının üzerindeki fonksiyonlardır. şunları kastediyorum:

görsel


bu fonksiyonlar hakkında bilgi vermek istiyorum, çünkü bazı sözlük kullanıcıları bu fonksiyonların ne işe yaradığını bilmeyebilir. bir yazar arkadaşın attığı mesaj üzerine de bu başlığı açma kararı aldım.

fonksiyonları soldan sağa sıralı bir şekilde açıklayacağım.

1) bkz: bu buton, entry'nizde bir başlığı referans olarak vermenizi sağlar. örneğin bir bilgi yazarsınız, sonra bu bilgiyle alakalı bir başlık daha vardır ve siz o başlığı referans olarak verip "bu başlığa da göz atın" demiş olursunuz.

örnek:

"fenerbahçe, 1907 yılında kurulan spor kulübüdür. renkleri sarı laciverttir. farklı branşlarda faaliyet göstermektedir.

(bkz: fenerbahçe futbol takımı)"

entry'de de görüldüğü üzere, fenerbahçe hakkında bilgi verilip fenerbahçe futbol takımı başlığı referans olarak verilmiş.

2) gbkz: entry'lerin içinde kelimele başlık linki vererek hem daha rahat okunmasını sağlayan hem de okuyucuların ilgili kelimenin başlığına daha hızlı gitmesini sağlayan bkz çeşididir.

örnek:

"fenerbahçe'nin efsanelerinden bir tanesi de alex de souza'dır."

görüldüğü üzere, "alex de souza" kelimesine vurgu yapılmış, ayrıca üzerine tıkladığınızda sizi başlığa atacak şekilde linklendirilmiştir. hem göze daha hoş gelir hem de kullanıcıların direkt olarak o başlığa gitmesini sağlar.

3) *bkz (yıldızlı bkz): cümlenin içinde doğrudan geçmeyen fakat yine de belirtmek istediğiniz ibareleri, bir yıldız içine bkz olarak veren bkz çeşidi.

örnek:

"fenerbahçe, bu sezon(*) ligi 7. sırada bitirdi."

görüldüğü üzere "bu sezon" ibaresi yıldızlı bkz içinde "2019-20 sezonu" kelimesi ile desteklenmiştir.

4) spoiler: metni sadece üzerine tıklandığında gösteren fonksiyon çeşidi. mesela bir kişinin açıklamalarını bir metin haline getirdiniz ve açıklamalar uzun olduğu için herkesin ilgisini çekmiyor mu? o zaman bir spoiler içine alarak sadece isteyen kişinin okumasını sağlayabilirsiniz.

örnek:

"ali koç bugün bir açıklama yapmış. açıklama şu şekilde


--- spoiler ---

bu sene şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. en ufak bir rehavete kapılma olayı olmamalı. taraftarımızın desteğinin tam olmasını istiyoruz. yolun sonu şampiyonluk olsun.

--- spoiler ---
"

görüldüğü üzere, ali koç'un açıklamaları bir metin olarak spoiler kutusu içine konmuş ve sadece isteyen kişilerin göreceği şekilde tasarlanmıştır.

5)entry: numarasını yazdığınız entry'nin bkz olarak verilmesini sağlar.

örnek:

"(bkz: #1000) numaralı entry'de de belirtmiştim, naci ünüvar çok yetenekli bir oyuncu."

entry numarasını bulmak için ise ilgili entry'nin sağ alt kısmında "#" şeklinde bir ikon var. ona tıklarsanız entry numarasını kopyalarsınız. sonrasında ise bu numarayı yapıştırmak kalıyor.

6)@: nickname'ini yazdığınız yazarın nickname'inin özel olarak görünmesini sağlar.

örnek:

"

56
ve

alex
laci sözlük'ün kurucularıdır."


görüldüğü üzere "56" ve "alex" nick'li yazarlar özel şekilde belirtilmiş.

7)B (büyük harfle): yazıların koyu yazılmasını sağlar.

örnek:

"fenerbahçe 1907'de kurulmuş spor kulübüdür."

görüldüğü üzere kalın bir şekilde yazılmış.

8)i: yazıların italik (eğik) şekilde yazılmasını sağlar.

örnek:

"fenerbahçe, 1907'de kurulmuş spor kulübüdür."

görüldüğü üzere cümle, normalden farklı olarak eğik şekilde yazılmış.

9)instagram fonksiyonu: instagram gönderisinin linkini koyduğunuz zaman, sözlük kullanıcılarının linke tıklayıp instagram'ı açmadan gönderiyi sözlük ekranında görüntülemesini sağlayan fonksiyondur.

örnek:

"instagram

"

görüldüğü üzere gönderi linkini bu fonksiyonu kullanarak daha kolay görüntülenebilir hale getirdim. kullanıcıların linke tıklayıp instagram'ı açmasına gerek yok, sözlük ekranından rahatça görüntülenebilecektir.

10)twitter fonksiyonu: twitter gönderisinin linkini koyduğunuz zaman, sözlük kullanıcılarının linke tıklayıp twitter'ı açmadan gönderiyi sözlük ekranında görüntülemesini sağlayan fonksiyondur.

örnek:

"x (tweet)
"

görüldüğü üzere gönderi linkini bu fonksiyonu kullanarak daha kolay görüntülenebilir hale getirdim. kullanıcıların linke tıklayıp twitter'ı açmasına gerek yok, sözlük ekranından rahatça görüntülenebilecektir.

11) dışarı url fonksiyonu (url linki): kelimenin içine link yerleştirmenizi sağlar. ayrıca linklerinizi lütfen bu fonksiyonu kullanarak paylaşın. çünkü eğer bu fonksiyonu kullanmadan linki kopyala-yapıştır yaparsanız, yazarlar linke direkt tıklayamaz, kopyalayıp yapıştırıp aratmak zorunda kalır.

örnek:

"fenerbahçe'nin paylaştığı gönderiye verdiğim linkten ulaşabilirsiniz."

görüldüğü üzere upuzun linki kelimenin içine hapsedip kullanıcılarının gözüne daha hoş gelmesini sağladım. ayrıca kullanıcılar linke direkt tıklayabiliyor, uzun uzadıya kopyalayıp yapıştırmasına gerek kalmadan hem de.

12)görsel fonksiyonu: görsel paylaşmanızı sağlar. bu fonksiyonun iki çeşidi vardır. biri cihazınızdan paylaşacağınız görseller, diğeri linklerden paylaşacağınız görseller.

eğer link koyarak görsel paylaşmak isterseniz sadece belirli linklerden yapabilirsiniz. maalesef o linkleri bilmiyorum, hiç kullanmadım çünkü. bir de eğer paylaştığınız link ölürse, görsel de ölür.

diğer çeşidi ise cihazınızdan paylaşacağınız görsellerdir. cihazınızdan herhangi bir görsel seçerek paylaşabilirsiniz.

örnek: görsel


13) video fonksiyonu: youtube gönderisinin linkini koyduğunuz zaman, sözlük kullanıcılarının linke tıklayıp youtube'u açmadan gönderiyi sözlük ekranında görüntülemesini sağlayan fonksiyondur.

örnek: video



görüldüğü üzere gönderi linkini bu fonksiyonu kullanarak daha kolay görüntülenebilir hale getirdim. kullanıcıların linke tıklayıp youtube'u açmasına gerek yok, sözlük ekranından rahatça görüntülenebilecektir.

14) ön izleme fonksiyonu: entry'nizi paylaşmadan önce nasıl göründüğüne bakmak isterseniz bu fonksiyonu kullanmanız gerekiyor. buna bir örnek veremeyeceğim maalesef. bunu sizin denemeniz gerekiyor.

--------------------------

umarım işinize yaramıştır. kafanıza takılan yer olursa sorabilirsiniz.
topu ayağında gereğinden uzun tutan, bu yüzden birçok pas seçeneğini yitiren ve düşük tekniği yüzünden topu kaybeden futbolcu. daha pratik oynamalı, daha net paslar vermeli. üstelik bir de sürekli yılın pasını atma derdinde, bileğini döndürüp falsolu paslar atmaya çalışıyor, ama hantal fiziği ve kütük bilekleri kendisine o kıvraklığı bir türlü sağlamadığı için ayaklarını ayarlaması 3-4 saniye sürüyor, şansı yaver giderse pasını yolluyor. rize'de de bunun demosunu izlemiştik ama daha çabuk çıkarıyordu topu ayağından, fazla varyeteye girmiyordu.

fenerbahçe'ye geldiği için kendini gösterme çabası olarak görüyorum bunu, ama bu konuda uyarılmalı. vedat kendisini göstermek istiyorsa çabuk oynamalı, çabuk düşünmeli. yoksa bunun haricinde zaten cesaret, mücadele, çalışkanlık, şut imkanını buldu mu kaleye yapıştırma gibi fenerbahçeliler'in yıllardır beklediği forvet özelliklerini sergiliyor, sadece biraz daha pratik olmalı.