Yıllarca dalga malzemesi olan mehmet topuzlar falan en azından formanın ağırlığını anlayıp kısıtlı yeteneklerine rağmen canla başla mücadele ediyorlardı.bunun gibi yeni yetme çakma anadolu yıldızlarında bu da yok artık.mert hakan ile bunu başakşehir'e yollasak bizim takıma bir huzur gelir eminim.
Santa clara forması giyen 1998 doğumlu brezilyalı orta saha. Kısaca lincoln. Geçmişte rizespor'da da oynamış. Record'a göre kendisi ile ilgileniyoruz. Hatta bir gün içerisinde iki kez yazmışlar. Santa clara başkanının sanırım galatasaraylı olduğunu bilmiyor olsalar gerek. Yalnız jorge jesus bu adamı beğeniyorsa irfan can kahveci gelecek sezon peygamberliğini ilan eder. Adam bildiğin irfan can'ın stilli ama iki tık altı.

Bugün dış basın ayrıca ısrarla de la cruz'u da yazmış. Bana menajer üflemesi gibi geliyor fakat dış kaynaklar da bu denli ısrarla yazınca bir tereddüt etmedim değil. Neyse asıl mevzuudan çok uzaklaşmadan hoca sanırım mezzala istiyor olabilir.

Iddiaların en ufak dogruluğu varsa 4-4-2 yükleniyor... yalnız 4-4-2 değil de 4-1-3-2 yükleniyorsa büyük hüsrana uğrayabiliriz.
türkiye'deki fanatizm'den rahatsızım. çünkü insanlar bir konuda doğru ölçüyü yakalayamıyor. bir insan bir takımı tutuyorsa aşırı o takımlı, müslümansa aşırı müslüman, ateistse aşırı ateist, feministse aşırı feminist, vegansa aşırı vegan oluyor. tabi sadece bu ideolojilerle sınırlı değil. birçok ideolojide insanların çizgisi böyle.
mesela bugün feministlerin geneli agresif kişilikler, dolayısıyla kimse feminist olmak istemiyor. kendilerini herkesten üstün görüyorlar, her zaman doğru düşündüklerini sanıyorlar. ben kadın haklarını savunan birisiyim ama feminist değilim. halbuki aslında düşüncelerimiz örtüşüyor, ama kendimi ''feminist'' olarak adlandıramıyorum. kendimi o gruba ait hissedemiyorum. çünkü geneli hastalıklı ve agresif kişilikler... tabi istisnalar vardır ama yine de bu çoğunun böyle olduğu gerçeğini değiştirmez.bu olay dinlerde biraz daha farklı. örneğin hepimiz günümüzdeki müslümanların önemli bir kısmının fanatik ve dogma kişilikler olduğunu biliyoruz (yanlış anlaşılmasın ben de müslümanım ama ortada bir gerçek var). bir müslüman benim gibi düşünüyorsa (yani fanatizmden rahatsız olduğu için kendini ideolojilere bağlamamak istiyorsa) kendini yine de ''müslüman'' olarak nitelendirebilir çünkü bu bir istisna. eğer müslüman olarak adlandırmazsa müslüman olmuyor, alacağı bir ceza var inancına göre. dolayısıyla o kendini müslüman olarak adlandırmak zorunda. ama bana kalırsa nötr olan bir insan kendini bir ideolojiye bağlamamalı zorunda kalmadıkça, çünkü böyle ideolojilerin geneli hastalıklı kişilerden oluyor. ideoloji derken feministleri, veganları, hümanistleri vb. düşünce sahibi insanları kastediyorum. yaygın olmayan ideolojileri benimseyen insanları kastetmiyorum. çünkü o ideolojiler henüz bu tür problemlerle karşılaşmamış.

bu verdiğim örnekler elbette ki çoğaltılabilir. hele türkiye gibi bir ülkedeysek...

bu verdiğim örneklerin aslında temel sebebi saygılı bir birey olmayışımızdır bana göre. kimseye tahammülümüz yok, farklı düşüncelere tahammülümüz yok. herkes kendinin düşüncesinin doğru olabileceğini, başka hiçbir şeyin doğru olamayacağını düşünüyor. herkes kendi gibi düşünmeyen insanlara düşman veya onlara yukarıdan bakıyor. bilmiyorum, ben bundan rahatsızım.

not: bu yazı sarı lacivert bir itiraf değildir. içimden geldiği için yazdım.
laci sözlük'teki entry yazma ekranının üzerindeki fonksiyonlardır. şunları kastediyorum:

görsel


bu fonksiyonlar hakkında bilgi vermek istiyorum, çünkü bazı sözlük kullanıcıları bu fonksiyonların ne işe yaradığını bilmeyebilir. bir yazar arkadaşın attığı mesaj üzerine de bu başlığı açma kararı aldım.

fonksiyonları soldan sağa sıralı bir şekilde açıklayacağım.

1) bkz: bu buton, entry'nizde bir başlığı referans olarak vermenizi sağlar. örneğin bir bilgi yazarsınız, sonra bu bilgiyle alakalı bir başlık daha vardır ve siz o başlığı referans olarak verip "bu başlığa da göz atın" demiş olursunuz.

örnek:

"fenerbahçe, 1907 yılında kurulan spor kulübüdür. renkleri sarı laciverttir. farklı branşlarda faaliyet göstermektedir.

(bkz: fenerbahçe futbol takımı)"

entry'de de görüldüğü üzere, fenerbahçe hakkında bilgi verilip fenerbahçe futbol takımı başlığı referans olarak verilmiş.

2) gbkz: entry'lerin içinde kelimele başlık linki vererek hem daha rahat okunmasını sağlayan hem de okuyucuların ilgili kelimenin başlığına daha hızlı gitmesini sağlayan bkz çeşididir.

örnek:

"fenerbahçe'nin efsanelerinden bir tanesi de alex de souza'dır."

görüldüğü üzere, "alex de souza" kelimesine vurgu yapılmış, ayrıca üzerine tıkladığınızda sizi başlığa atacak şekilde linklendirilmiştir. hem göze daha hoş gelir hem de kullanıcıların direkt olarak o başlığa gitmesini sağlar.

3) *bkz (yıldızlı bkz): cümlenin içinde doğrudan geçmeyen fakat yine de belirtmek istediğiniz ibareleri, bir yıldız içine bkz olarak veren bkz çeşidi.

örnek:

"fenerbahçe, bu sezon(*) ligi 7. sırada bitirdi."

görüldüğü üzere "bu sezon" ibaresi yıldızlı bkz içinde "2019-20 sezonu" kelimesi ile desteklenmiştir.

4) spoiler: metni sadece üzerine tıklandığında gösteren fonksiyon çeşidi. mesela bir kişinin açıklamalarını bir metin haline getirdiniz ve açıklamalar uzun olduğu için herkesin ilgisini çekmiyor mu? o zaman bir spoiler içine alarak sadece isteyen kişinin okumasını sağlayabilirsiniz.

örnek:

"ali koç bugün bir açıklama yapmış. açıklama şu şekilde


--- spoiler ---

bu sene şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. en ufak bir rehavete kapılma olayı olmamalı. taraftarımızın desteğinin tam olmasını istiyoruz. yolun sonu şampiyonluk olsun.

--- spoiler ---
"

görüldüğü üzere, ali koç'un açıklamaları bir metin olarak spoiler kutusu içine konmuş ve sadece isteyen kişilerin göreceği şekilde tasarlanmıştır.

5)entry: numarasını yazdığınız entry'nin bkz olarak verilmesini sağlar.

örnek:

"(bkz: #1000) numaralı entry'de de belirtmiştim, naci ünüvar çok yetenekli bir oyuncu."

entry numarasını bulmak için ise ilgili entry'nin sağ alt kısmında "#" şeklinde bir ikon var. ona tıklarsanız entry numarasını kopyalarsınız. sonrasında ise bu numarayı yapıştırmak kalıyor.

6)@: nickname'ini yazdığınız yazarın nickname'inin özel olarak görünmesini sağlar.

örnek:

"

56
ve

alex
laci sözlük'ün kurucularıdır."


görüldüğü üzere "56" ve "alex" nick'li yazarlar özel şekilde belirtilmiş.

7)B (büyük harfle): yazıların koyu yazılmasını sağlar.

örnek:

"fenerbahçe 1907'de kurulmuş spor kulübüdür."

görüldüğü üzere kalın bir şekilde yazılmış.

8)i: yazıların italik (eğik) şekilde yazılmasını sağlar.

örnek:

"fenerbahçe, 1907'de kurulmuş spor kulübüdür."

görüldüğü üzere cümle, normalden farklı olarak eğik şekilde yazılmış.

9)instagram fonksiyonu: instagram gönderisinin linkini koyduğunuz zaman, sözlük kullanıcılarının linke tıklayıp instagram'ı açmadan gönderiyi sözlük ekranında görüntülemesini sağlayan fonksiyondur.

örnek:

"instagram

"

görüldüğü üzere gönderi linkini bu fonksiyonu kullanarak daha kolay görüntülenebilir hale getirdim. kullanıcıların linke tıklayıp instagram'ı açmasına gerek yok, sözlük ekranından rahatça görüntülenebilecektir.

10)twitter fonksiyonu: twitter gönderisinin linkini koyduğunuz zaman, sözlük kullanıcılarının linke tıklayıp twitter'ı açmadan gönderiyi sözlük ekranında görüntülemesini sağlayan fonksiyondur.

örnek:

"x (tweet)
"

görüldüğü üzere gönderi linkini bu fonksiyonu kullanarak daha kolay görüntülenebilir hale getirdim. kullanıcıların linke tıklayıp twitter'ı açmasına gerek yok, sözlük ekranından rahatça görüntülenebilecektir.

11) dışarı url fonksiyonu (url linki): kelimenin içine link yerleştirmenizi sağlar. ayrıca linklerinizi lütfen bu fonksiyonu kullanarak paylaşın. çünkü eğer bu fonksiyonu kullanmadan linki kopyala-yapıştır yaparsanız, yazarlar linke direkt tıklayamaz, kopyalayıp yapıştırıp aratmak zorunda kalır.

örnek:

"fenerbahçe'nin paylaştığı gönderiye verdiğim linkten ulaşabilirsiniz."

görüldüğü üzere upuzun linki kelimenin içine hapsedip kullanıcılarının gözüne daha hoş gelmesini sağladım. ayrıca kullanıcılar linke direkt tıklayabiliyor, uzun uzadıya kopyalayıp yapıştırmasına gerek kalmadan hem de.

12)görsel fonksiyonu: görsel paylaşmanızı sağlar. bu fonksiyonun iki çeşidi vardır. biri cihazınızdan paylaşacağınız görseller, diğeri linklerden paylaşacağınız görseller.

eğer link koyarak görsel paylaşmak isterseniz sadece belirli linklerden yapabilirsiniz. maalesef o linkleri bilmiyorum, hiç kullanmadım çünkü. bir de eğer paylaştığınız link ölürse, görsel de ölür.

diğer çeşidi ise cihazınızdan paylaşacağınız görsellerdir. cihazınızdan herhangi bir görsel seçerek paylaşabilirsiniz.

örnek: görsel


13) video fonksiyonu: youtube gönderisinin linkini koyduğunuz zaman, sözlük kullanıcılarının linke tıklayıp youtube'u açmadan gönderiyi sözlük ekranında görüntülemesini sağlayan fonksiyondur.

örnek: video



görüldüğü üzere gönderi linkini bu fonksiyonu kullanarak daha kolay görüntülenebilir hale getirdim. kullanıcıların linke tıklayıp youtube'u açmasına gerek yok, sözlük ekranından rahatça görüntülenebilecektir.

14) ön izleme fonksiyonu: entry'nizi paylaşmadan önce nasıl göründüğüne bakmak isterseniz bu fonksiyonu kullanmanız gerekiyor. buna bir örnek veremeyeceğim maalesef. bunu sizin denemeniz gerekiyor.

--------------------------

umarım işinize yaramıştır. kafanıza takılan yer olursa sorabilirsiniz.