bir takımın olmazsa olmazı. fenerbahçe'nin yıllardır süregelen başarısızlığının önemli nedenlerinden birisi kadro mühendisliğidir.

bir takımın mevkilerinin tam, eksiksiz olması gerekiyor. bu sezon sol beksiz başladık. yani belliydi sol bek olmadan şampiyon olamayacağımız. sırf sol bek yok diye en az 12 puan kaybettik biz bu sezon. son haftaları saymıyorum bu 12 puan içinde.

galatasaray devre arası saracchi ve onyekuru'yu aldı. saracchi'nin bindirmesinden 6-9 puan fazlaları var şu an. sol bek önemli bir mevkidir. hele ersun yanal'ın teknik direktörlüğünü yaptığı bir takımın sol bekinin olmaması kabul edilemez zira kendisinin oyun anlayışı kanatlar ve bekler üzerinden.

bu sezona sol beksiz başlamak skandaldı bir kere. ya tam başla ya da hiç başlama. bu sezon feda diyebilirdin beşiktaş gibi. düşük maliyetli takım kurabilirdin trabzon gibi. 16 milyon euro bonservis harcadık bu yaz. buna rağmen takım eksik hala.

o kadar eksik bölge var ki takımda. 16 milyon euro bonservis ödediğimiz bir transfer döneminde bile kapatamadık eksiklerin yarısını. çöp oyuncular almak zorunda kaldık.
inşa edilirken çok boyutlu düşünülmesi gereken bir iştir.
öncelikle bu tabiri literatüre kazandıran kişi bildiğim kadarıyla uğur meleke'dir. bizim futbol terimlerimiz genellikle ingilizceden türkçeleştirilmiştir.
forward-forvet
stopper-stoper
goal keeper - kale tutucu-kaleci
midfield - orta saha
gibi gibi...


kadro mühendisliği terimi de bu şekilde mi kazandırıldı bilmiyorum ama durumu özetleyen güzel bir tabir olduğunu düşünüyorum.
ön edit: buradan sonrası uzun bir yazı olacak, okumaya durumu olmayanlar çıkış yapabilir. :)
kadro inşa edilirken yukarıda da söylediğim gibi farklı boyutları düşünülmeli, tasarım onun ardından belirlenmelidir. öncelikle yapılması gereken ne tarz bir futbol oynanacağına karar vermek.
1) oyun yapısı / oyun üslubu
şimdi bir araziye sahipsiniz ve buraya bir yapı inşa edeceksiniz. bu yapıya ne yapmaya karar vermelisiniz, residans mı ? otel mi ? avm mi ? toplu konut mu ? gibi gelir getiren işler olabilir ya da hastane mi ? karakol mu ? okul ? üniversite mi ? yurt mu ? gibi daha kamusal harcamalar düşünülebilir.
işte futbolda da en başta düşünülmesi gereken nasıl bir oyun üslubunu kurmaya karar vermelisiniz. mesela ben bundan sonraki örneklemeyi fenerbahçe üzerinden yapmaya devam edeyim. fenerbahçe'nin göze hoş gelen, atak sürekliliğini sağlayacak, bol gollü, bol pozisyonlu, tempolu, heyecanlı, yüksek eforlu bir futbol hedeflemesi gerektiğini düşünerek, buna göre bir yapılanmadan bahsetmeliyiz. yani oyun üslubumuz bu olmalı.
peki bu inşa işlemini yapmaya karar verdiniz ama hedefiniz ne ?
2) hedef
kesinlikle ikincil karar noktası burasıdır. o araziye sahipsiniz ama ne inşa edeceğinize, bütçeniz ölçeğinde karar veremezseniz o inşaat yarım kalır. şimdi gidip 5 yıldızlı bir otel hayal edersiniz, işe de başlarsınız ama kaba inşaat bitmeden para biterse yarım kalırsınız, sonrasında da batarsınız. kamu yararına bir hizmete girersiniz, kâr amaçlı düşünmez uzun vadede gelir getirecek üniversite gibi, yurt gibi, hastane gibi bir işe de girebilirsiniz.
bizim bütçemiz 5. yıldızlı bir oteli karşılamaya yetecek bütçe değil, kamu yararına bir işe de girişmenin kısa vadede getirisi yok, mesela bir üniversitenin kâr geçmesi belki en az 10 sene. buna vaktin de yok buna sabredecek kenarda sermayen de yok. o sebeple öyle bir otel - rezidans inşa etmelisiniz ki belki 3 yıldız standardında olacak fakat zamanla 5. yıldızı da elde edebilecek bir mimariye sahip olacak.

bizim özelimizde biz kamu yararına çalışamayız. yani altyapı hedefiyle yola çıkıp şampiyonlukları görmezden gelebilmemiz imkansız. ama bizim bütçemiz de olmadığı için yüksek maliyetli bir kadro kurmamız mümkün değil. o sebeple 3. yıldızlı otel gibi bir mimari hayal edip, 5. yıldızı elde edebileceğimiz bir oluşum gerekmekte.
3) proje şefi

yapıya karar verdik, işe başlayacağız fakat projenin sorumluluğunu devralacak, görev dağılımını üstlenecek, sizin hemen altınızda, sizin kontrolünüzde hareket edecek fakat ekibin oluşumunda da karar mercii olacak birisi her daim gerekmekte. böyle bir atama yaparken tecrübeli birisini ararsınız elbette, bir kere cv'sine baktığınızda geçmişte bu tarz inşaatlar yapmış olmasını ararsınız. ikinci olarak bu bütçeleri kontrol etmesini umarsınız. tabi bütçeleri kontrol edebilmesi için belirli bir ekonomi bilgisine ihtiyaç duyarsınız. ikili ilişkiler de önemlidir, özellikle bizim ülkemizde hatır-gönül ilişkilerinin ne kadar dikkat çektiğini biliriz.
işte futbolda da bunun karşılığı sportif direktörlüktür. bütün sistemi inşa edecek kişi bizim için.

4) mimar / mühendis
evet yapıya karar verdik, bütçemiz doğrultusunda otel yapmamız gerekiyor çünkü çok da bütçemiz yoktu, kamu yararına bir işe giriştiğimizde de gelirlerimiz orta-uzun vadede gelmeye başlayacak. o sebeple kısa vadede para kazanmak adına bu adımları attık. ama bütçemiz de olmadığı için tasarım 3. yıldız olacak fakat 5. yıldız standartlarına da ulaşması hedefimiz. o halde mimar / mühendis konusunda karar vermemiz gerekiyor.
şimdi eğer bütçenin önemli bir ölçeğini kariyerli bir mimar / mühendise teslim edersek bütçeyi denkleştirmek için başka şeylerden kısmak zorunda kalırız. böyle bir tasarımcı size yüksek maliyet çıkartacaktır fakat 3. sınıf otel yaparken, birkaç küçük düzenleme ile 5. yıldız seviyesine yükselmeniz de daha kestirme olacaktır.
ya da ne yaparsınız, henüz büyük bir kariyere imza atmamış, demo işlerini gözünüz tutar, risk alırsınız. daha düşük kaliteli ürünlerle 3. seviye bir inşaat hayali kurarsınız. ama unutmayın bir araziye bir binayı yapıp sonra yıkıp tekrar yapmanın maliyeti bazen 5. sınıf otel inşa etmekten pahalıya gelebiliyor.
işte futbolda da aynen böyle, kariyerli bir teknik adama gidip görece daha yüksek bütçeler verebilir ve hedefinize ulaşmanız daha kolay olabildiği gibi kariyerinin başındaki bir isme yönelip uygun maliyetlerle hareket etmeyi hayal edebilirsiniz.biz önce ikinci yöntemi denedik ama gördük ki binayı yıkmak zorunda kaldık.

5) tasarım
evet proje sorumlunuz mimara karar verdi, mimarınız başladı çizmeye. daha modern çizgiler mi olacak, geleneksel bir yaklaşım mı olmalı, dış cephe şöyle iç yapı böyle, odaların bir kısmı boğazı görmeli, diğerleri caddeye bakmalı, binanın girişi şuradan, çıkışlar da buradan gibi gibi... sonrasında da raporu alacak ve proje sorumlunuza iletecek.
teknik direktör de sizin yukarıdaki hedefleriniz doğrultusundaki oyun planını tasarlamaya başlayacak. sizin hayal kurduğunuz oyun için gereken dizilim neyse, ne tarz bir oyuncu ihtiyacı varsa kalem kalem çıkartacak. sonrasında da sportif direktörünüze teslim edecek.
bu noktada sportif direktör / proje sorumlusu bazı kalemleri gereksiz görebilir, elindeki bütçeyi daha uygun şekilde kullanması için yönlendirebilir ve yönlendirmeli de. fakat işi bilmeyen bir proje sorumlusu getirirseniz işte o müdahaleyi yapamayabilir. bu yüzden bu işte tecrübeli birisi gerekiyor.
bizim özelimizde tasarım 4-3-3 mü olacak. 28 kişilik kadro mu oluşturulacak. kaç kanat-kaç kaleci-kaç merkez orta saha-kaç forvet- forvetlerin özellikleri- çizgiden mi hücum edilecek-merkezden delici bir oyun mu benimsenecek vs. buna karar verilmesi başlı başına bir tartışma konusu. savunmaya nasıl isimler gerekiyor, kalecide aranan özellikler nelerdir, beklerdeki başlangıç hedefi nedir gibi gibi...
6) ekibi oluşturma
geldik bu noktaya. dikkat ederseniz şimdiye kadar hep projenin daha oluşum aşamasındayız, inşaatın kendisine gelemedik. devam ediyoruz. mimarınız/mühendisiniz size proje sorumlunuza iletti, birkaç toplantı yapıldı ve liste hazırlandı. şimdi ekibi oluşturma işine geldi sıra. burada iki yol izlenir, birincisi proje sorumlunuzun bildiği, güvendiği, tecrübesine inandığı mimar/mühendisleri yardımcı olarak atar ya da mimarınızın kendi inandığı isimler gelir başlar. sürekli mimar işin başında olamaz, onun da farklı bakış açılarını yakalamasına yardım edecek, yine tecrübeli isimlerden oluşturulması gereken bir kurul mutlaka oluşmalı.
biz burada proje sorumlumuz yani sportif direktörümüzün güvendiği isimlere iş vermeye başladık. fakat unutulan nokta sportif direktörümüz yani proje sorumlumuzun tecrübesi yok. aurelio-volkan demirel bizdeki mimar yardımcıları.
7) işçi alımı
sıra geldi işçi alımına, yani kadroyu şekillendirmeye. üstteki adımları atmadan direkt buradan başlarsanız, o binadan pek hayır gelmeyeceğini söylememe gerek yok. evet inandığınız şantiye şeflerini, elektrikçileri, jeoloji mühendisini, inşaat mühendisini aldınız. şimdi kadroya almanız gereken kişiler mühendisler, formenler, işçiler.
şimdi bütçeniz doğrultusunda çalışan alacaksınız. yine işinde tecrübeli, kariyerli, geçmişinde muhteşem işler olan mühendislere mi gideceksiniz, yoksa 2 yıllık tecrübesi ile gelecek vaadeden ya da 5 yıllık çalışan olmasına karşın öyle çok da başarılı işler çıkartamayan fakat bir mühendise ihtiyaç duyduğunuz için gelsin de başlasın diye mi bakacaksınız.
keza formenler öyle önemlidir ki!!! yeri gelir o formenler mühendislerin bile arkasını toplar. o yüzden formen deyip geçmeden en iyisini almanız gerekir fakat gene dönüp dolaşıyoruz iş bütçeye kalıyor.
ve işçiler, işinde artık yılları devirmiş malzeme bilgisi yüksek işçiler mi istersiniz yoksa sıva yapmasını bilmeyen göçmenlerden oluşan bir ekip mi olsun istersiniz.

burada şu çok önemli;
iyi bir mühendis alırsınız, formeni kötü tercih edersiniz----> işçileri yönetemez.
kötü bir mühendis alırsınız, formeni iyi tercih edersiniz ---> formenler mühendisleri yönetmeye başlar, kontrolü ele alıp formen sayısını arttırır.
iyi bir mühendis alırsınız, formeni de iyi tercih edersiniz ---> işçiler yetersizse size ek maliyetler çıkartır, işin bitiş süresi uzar.
görüldüğü üzere öyle bir karar vermelisiniz ki kalifikasyon çok önemli. mühendis illa yılları devirdi diye çok yeterli anlamı çıkmayacağı gibi, genç ve heyecanlı diye de müthiş işlere imza atacak anlamı çıkamaz.
futbola geldiğimizde de kadroda yıldız oyuncular olmalı, kadroda tecrübeli seviyesi belli, istikrarlı oyuncular olmalı, kadroda bir de işçi oyuncular olmalı.
zamanında önder özen şöyle bir formülden bahsetmişti 8+8+8 şeklinde.

8 oyuncu; uluslararası standartlara sahip olacak.
8 oyuncu a milli ve ümit milli kalitesinde olacak.

8 oyuncu en az 4 türk’ün yanı sıra 4 de öz kaynaktan çıkmış oyuncu şeklinde olacak.
benim naçizane sistemim de buna benzer aslında. mevcut kadrolar 28 kişilik. toplam 11 mevki var ve her mevkiye 2'şer oyuncu düşünülüyorsa 22 oyuncu diye bakılır her zaman. benim tasarımım ise şöyle olur.

4 stoper mi var, 2'si yıldız, birisi tecrübeli vasat, 1 adet genç. ( mühendis-formen-işçi )
3 kaleci mi var, 1'si yıldız, birisi tecrübeli vasat, 1 adet genç ( mühendis-formen-işçi )
2 sağ/sol bek , 1'si tecrübeli yıldız, 1 adet genç
6 orta saha , 2'si yıldız, 2 si tecrübeli, 2'si genç
2 sağ/sol kanat, 1'i yıldız, 1i tecrübeli.
3 forvet 2'si yıldız, 1'i genç



buraya kadar 24 kişilik kadro oluştu. kalan 4 kişilik rotasyon için de 3 kişilik de çeşitli mevkilerde oynayabilecek tecrübeli, istikrarlı isimlerden oluşturulmalı. 1 kişide potansiyele yatırım yapılmalı. görüldüğü üzere benim de 8 genç + 11 tecrübeli + 9 yıldız şeklinde bir dağılımım oluştu. şu gözden kaçmamalı, yıldız oyuncular genç olamaz, tecrübeliler çok istirarlıdır gibi bir şey yok.
________________________________________________________________________________________________


bizde gençler var ( ömer faruk, ferdi kadıoğlu, muhammed gümüşkaya, cebrail akbulut, cenk alptekin, okan turp, murat sağlam, allahyar, ismail yüksek, oğuz kağan , barış sungur gibi ) var. içlerinden yıldızlar da çıkacaktır.
bizde tecrübeli isimler de var. dirar, hasan ali, serdar aziz, ozan tufan, ekici, tolgay, tolga c, deniz t, rodrigues, mevlüt, alper gibi.
bizde yıldız isimler ise, gustavo, emre b, belki birazcık da vedat.

demek ki bizim kadroda ne eksimiş, mühendis -yıldız eksikmiş. mühendis olmayınca ne oluyor formenler çoğalıyor, kendi bildiklerini okumaya başlıyor.



________________________________________________________________________________________________


biz tecübeli denilen isimlerden de istikrar göremediğimiz için problem yaşıyoruz. o zaman kadro mühendisliğinde ;


- oyun planı oluşturulmalı.
- strateji sahibi, olumsuz durumlarda da ekibini kontrol etmesini bilen, planlamaları yaparken hem işin kontrolünü elinde tutabilecek hem de kadroyu 3. yıldız otelden 5. yıldız otel seviyesine çekebilecek birisi yani kadroya seviye atlatabilecek birisi olmalı.
- bir istikrar çıtası oluşturulmalı.
-transferlerde sakatlık geçmişine bakılmalı.
- yıllık performans hedefleri oluşturulmalı, beklenti analizi oluşturulmalı.
- genç oyuncu potansiyelini ölçebilecek mimarlar

- şantiye şefleri getirmeli.
- yıldız oyuncu sayısını takımın 1/3'üne çekmeli.
- beklenti ve oyun planı başta oyuncular olmak üzere herkese anlatılmalı. eğer ki biz bilirsek ne olacağını, neler yapılacağını ona göre reaksiyon alırız. ama gizli kapalı hareket edilirse yine beklenti/hedef birbirine karışırsa olmaz.


- son olarak tecrübeli bir sportif direktör/proje yöneticisi.


iş ilanlarına girip bakarsanız hiç yeni mezun proje yöneticisi-şantiye şefi falan arandığını göremezsiniz. hepsi minumum 5 yıl tecrübe arar. kimse de 20 yıllık inşaat işçisi diye ondan iyi şantiye şefi olacak, proje yönetici olacak diye düşünüp de bu işçiyi o pozisyona yükseltmez. ya da üfff şu formen var ya 20 yıldır öyle güzel vinç kaldırıyor ki eminim bir bina diker inanılmaz olur demez.


nitekim diyeceğim o dur ki emre belözoğlu harika bir futbolcudur evet, kariyeri tartışılmaz evet, ama bu onun harika bir sportif direktör olacağı anlamına gelmez, gelmemeli. ne zaman kendisini ispat eder o zaman gelip başlar, demek gerekirdi ama demedik. umarım ben yanılırım ama buraya kadar hala okuyan varsa en başta da dediğim gibi proje şefini seçerken dikkatli olmalısınız, birçok boyutta yetkin birisine ihtiyaç duyarsınız. emre belözoğlu bana göre yetkinliği tartışmaya çok açık. fakat göreceğiz nasıl olacak.
Fenerbahce'nin elindeki parayi dogru bir sekilde kullanmasi icin dogru bir sekilde planlamasi gereken sey.
Oncelikle limit konusunda henuz tff'den bir bilgi gelmedi ve dolayisiyla benim de bilgim yok. Ayrica transfer butcemiz ne kadar onu da bilmiyorum.
Seneye kadromuzu kesinlikle su profilde olustutmamjz gerekiyor;
Kaleci - altay (direkt isim yazdim cunku tek ihtimal var)
Stoper tandemi - tecrubeli oyunculardan olusan bir tandem. Yas burada cok onemli degil 36-37 olmadigi surece.
Bekler - yas burada bence onemli cunku tempolu olmasi gerekiyor beklerin fakat tabi ki erol bulut'un oyun sisteminde bekler nasil bir profilde olacak bilmedigimizden dolayi bura hakkinda bir yorum yapmayacagim. Umidim 1 tanesi genc olmak uzere 2 as sag bek almak ama tabi bu ne kadar mumkun bilemiyorum.
Orta saha - en fazla 1 tane yasli oyuncu bulundurulmasi gereken bolge (halihazirda luiz g var). Galatasaray'in mevcut orta saha kalitesinde bir orta saha kalitesine ihtiyacimiz var. Gerekirse seri/lemina gibi bir tane oyuncu bulup kiralamaliyiz.
Kanat forvet - yaslari cok olmayacak iki tane kanat forvet. Biri top tutan, diger kanada gore daha statik ve teknik oynayacak, skor katkisi yapacak bir isim. Diger kanat ise biraz daha tempolu, calim ozelligi olan ve skor katkisi yapabilecek bir kf. Burada one cikan iki ozelligi var benim icin bu kanat forvetlerin: skor ozellikleri ve hizlari. Kanat forvetlerin yas ortalamasi 26-27 civari olmali.

Forvet: dogru bir role sahip bir forvet. Dogru kullanilmasi kaydiyla tabi ki. Mesela vedat gibi bir pivotu dogru kullanmazsak hem oyuncuyu hem de yarisi kaybederiz. Forvetin yasinin benim icin pek bir onemi olmasa da elbette ki cok yasli olmayan bir forvet benim icin iyidir. Vedat'in takimda kalmasini umuyorum.
Yedeklere gelecek olursak; bir kismi genc oyunculardan, diger kismi basariya ac oyunculardsn olusacak, p/f orani yuksek, mumkunse bonservis bile odemeyecegimiz bir yedek kulubesi. Buradaki kilit nokta butun oyunculardan verim almak. Tipki fm'deki gibi. imkansiz degil, yeter ki dogru bir kadro muhendisligi yapilsin.
----------------
Ozetlersek;
Kadro muhendisligi cok buyuk bir onem tasiyor. Mumkun oldugunca kaliteli oyuncularin en az maliyetle alinmasi gerekiyor. Ayrica gelecek sezon 50+ mac yapacagimiz icin butun kadrodan verim almamiz gerekiyor. Bir rotasyon oyuncusundan as kadro performansi beklemek ahmaklik olur.

Umarim fenerbahce icin guzel seylerin baslangici olur onumuzdeki sezon.
Ali koç yönetiminin geride kalan 2 sezonda sınıfta kaldığı ve başarısızlıkta baş rol oynayan futbol takımın en önemli olayı.

Takımda ciddi bir orta saha fazlalığı var ve takımdan ayrılması gereken oyuncular için şimdiye kadar çoktan plan yapılmış olmalıydı.

Stoper 2 yıldır yokken transferi ilk bitirilmesi gereken mevki iken hala çeşitli isimler medyada dolaşıyor ama nasıl sonuçlanacak meçhul. Üstelik stoper oyuncularını tekli değil tandem olarak düşünmek gerektiğini de hala anlamış değiller.

Yedek kaleci için eğer harun gidecekse bir plan yapılmış olmalı, altyapıdan gelecek bir isim için forma ağır gelecektir.

Mevlüt ve frey ile yollar ayrılmadan forvet isimleri dolaşıyor, ama bu isimlerin maaşları ve sözleşmeleri de maliyetli.

Sol kanat için ferdi'nin önüne ilk 11'e oyuncu alınması düşünülüyorsa yazık olur, geçen sezon zaten yeterince hakkı yenildi. Üstelik bu sezon Ömer Faruk beyaz da süre almalı yavaş yavaş.

Açıklanan transferler taraftar için heyecan verici olsa da bir bütün olarak düşünülürse henüz yolun yarısına ancak gelindi, önemli olan buradan sonra yapılacak olan hamleler.

Stoper, Gustavo'nun takımda kalması, sağ kanat için transfer ve Vedat'ın yerine sırtı dönük oynamayı bilen, hava toplarında etkili bir forvet alınıp, eldeki kalabalık maliyetten kurtulmak gerekiyor. Aksi taktirde yine 25. Haftadan sonra havlu atmış olarak buluruz kendimizi.
fenerbahçe futbol takımı için 2020-2021 sezonunda korkunç hatalar yapılan mühendislik.

3 tane forvet alındı.

1 tanesi kapalı savunmalar karşısında etkisiz, patlayıcılığı olmayan samatta.
1 tanesi fransa'da tatil yaparken anlaşılan, sezon öncesi kamp geçirmeyen 36'lık cisse.
1 tanesi kimsenin adam yerine koymadığı, mağlupken bile oyuna sürülmeyen frey çakması.

3 oyuncu da kanatlarda oynayamaz, 2 tanesi düşüşte.

bu oyuncular alınacağına 2 tane kanatlarda da oynama kabiliyeti olan adam alınıp elden çıkartmak için sürekli üzerine para verdiğimiz frey takımda tutulsa çok daha isabetli olacaktı.
ulan hiç değilse ademi'ye göre ligi tanıyor herif.

sosa'ya, novak'a ödenen paralar keriz parası zaten. senin-benim param. harcasın emre, harcasın karbonat. ulan adamlarda aynı şekilde performans devamlılığı olsa zaten trabzon verirdi arada ki 200-300 bini bırakmazdı.

nazım'a verilen 1.750m euro'yu antalya başkanının açıklamasıyla öğrendik. paraya bak hele. yedek sağ bekmiş. beşiktaş'ın kiraladığı rosier'in yıllık kirası 200 bin dolar uyandırayım..

thiam ve sinan gümüş saçmalıklarına bir şey yazmaya gerek dahi yok. 10'un üzerinde maç oynadı beyimiz tr kupasında bir köy takımına gol atmaktan başka katkısına şahit olmadık.

2-3 tane genç aldık. adamların nerede olduklarından haberim yok. ya kadro dışılar ya da gene alt ligde bir yerde oynamadan takılıyorlar hiç şaşmaz.

stoperleri menajerlik oyunundan bulup getirsek bu kadar saçma adamlar çıkmazlardı. bir de utanmadan lemos-tisserand tandemi yapmaya çalıştılar ilk zamanlar.

sakatlanması muhtemel olan perotti'ye sol kanadı emanet edip 'bak ne güzel sözleşme yaptık, oynarsa para kazanacak' palavraları zavallıca. oynamazsa para vermeyeceğiz ama o zamanda orada pelkas oynayacak, dahiyane.

bu kadar transfer yapıp hiç birinde başarı sağlayamamak muazzam iş. 10 numara diye bir şans oyunu vardı, hiç bilemeyenlerde para kazanıyorlar.

harbiden 10 numara işler.. bu kadar mühim bir sezonda emeği geçenlerin en baştakinden en alttakine allah belasını versin..
kadroda problem yok, hocada problem var. şu güzelim kadroyu 3 ayda çöp ettinizya ne diyim(*)

tanım: 20-21 fb'si için iyi yapıldığını düşündüğüm mühendislik. çok daha iyi olabilir ama mevcut kadro, yapılan transferler vb. kötü değildir.
ne kadar kötü yapılabileceğini takım olarak gösterdiğimiz meret. okullarda ders olarak okutulmalı.

takımda gustavo'nun yedeği yokken sosa'nın ikamesi irfan'a 9,5 milyon € verdik. bir tane yedek almadık oraya. gerçekten delirmemek elde değil.
süper lig 2021-2022 sezonu için iyi düşünülmesi elzem olandır. Bir kere kadroda irfan ve Özil var. Bu ikisi mutlaka oynayacak, hatta takım üstlerine kurulacak. İkisi de pasör ozelliklerde hücumcu oyuncular olduğu için bol koşu yapan bir 11'e ihtiyaç olacak.

ideal 11 yapmayı Denedim ama cidden çok güç. Çok fazla yanlis yatırım ve uzun kontratımız var. Öte yandan en kalabalık bölgemiz olan orta sahayı kalabalık tutup 4-4-2 diamond gibi çıksak bu sefer de kapı gibi kontrat verdiğimiz kanat oyuncuları patlıyor.

İyi bir hoca elinde 4-4-2 diamond ve 4-3-3 geçişli oynaması gerek gibi fenerin. Yazının sonunda ben kendimce formülümü ekleyeceğim.

Pozisyon pozisyon bakalım.
Kale:
Altay: çok iyi kaleci. 23'e kadar da kontratı var. Bence en az 1 sene daha bizde kalacak.
Harun&Oytun: sözleşmeleri bitiyor. oytun'u salin gitsin. Ekonomik ve tecrübeli bir yedek kaleci bulunur, harun'u da bence salmak gerek.

Stoper: Şu an kadrodaki tüm stoperlerin sözleşmesi var. Yatırım yapıldığı için tisserand-szalai ikilisiyle oynamak gerek aslında ama tisserand'in iyi bir kamp görmesi ve gerçek bir hoca tedrisatindan geçmesi gerek. Zanka da dönüyor. Yine orta-alt seviyede kaliteli bir stoper grubuyla elimiz şişmiş vaziyette. Szalai de giderse geçmişler olsun. Bu stoper çöplüğünü bosaltmamiz bir hayli güç.

Sol bek: novak-caner. Ben memnunum. Gerçek hoca gelirse novak iyi performans verir.

Sağ bek: Gökhan'ın sözleşmesi bitiyor. Yeter artık bence. 3 haftada bir sakatlanmasından biktik. Tercihen sangarenin önüne bir bek alinabilirse iyi olur. Alınmazsa sangare-murat sağlam ikilisi fena küfür yer.

Defansif orta saha: işte şimdi mevzu karışıyor.
Gustavo 23'e kadar bizde ve guctekin de dönüyor. Ben genel olarak futbola bakışım itibariyle gustavo'yu ve yaptıklarını seven biriyim. Bence halen sahaya onun adı yazılmalı zira çift yönlü katkısının kucumsendigini düşünüyorum. Ama umarım teklif gelir ve satılır, çünkü kadroda yeri dolmayacak bir oyuncu değil. Orta sahamız dolu.

Sosa'nin becerilerinin farkındayım ama guvenmekte zorlanıyorum maalesef. Guctekinse tekrar bir takima kiralanabilir.

8 numara:
İrfan, ozan, zajc, yandaş var. Zajc'i elden çıkarmak gerek. İrfan'a yatırım yapıldığı için mutlaka 11. Ozelliksiz mhy'yi napariz bilmiyorum. Satilmazsa Ozan da 11'de olur. Yüksek ve Gümüşkaya da kiraya devam.

10 numara:
Özil, pelkas, ferdi: Özil oynayacak. Bu net. Ben pelkas'i 4-4-2'nin ileri ucunda yardımcı forvet gibi hayal edebiliyorum. Belki denerler. Ferdi bizde olmadı, salın gitsin Hollanda'ya falan.

Sol kanat: Thiam ve perotti. İkisi de yetersiz. Maalesef kontratları var. Zaten ben Fener'e a planı olarak kanatsız düzen yakıştırıyorum. Enner çekilir forvetten gerekirse.

Sağ kanat: osayi, Sinan, alıcı, dirar. Hepsinin kontratı var. Osayi kötü topçu değil, gerçek hocayla çalışırsa katkı verir.

Forvetler:
Valencia, Samatta, ademi, Frey, allahyar. Yazarken bana bir şeyler oluyor beyler. Hepsinin kontrati var, hepsinin. Enner hariç ışık veren bence yok. Frey'in uzakta goller atmış olmasının anlamı yok. Bizim lig için topçu mopcu değil o arkadaş maalesef. Valencia hariç hepsini gönderip hakiki hücumcu alsak keşke. 4-4-2'de yardımcı forvet de belki pelkas. Bence iyi gider.


Hata olduysa affola, kontrol etmedim. Bence ideal 11'i şöyle bir şeye benzeyecek/benzemeli fenerin:

Transfer - pelkas
Özil
İrfan ozan
Gustavo
Novak attila X X
Altay

Kimler gider, kimler gelir bilemem. Ama şu bir gerçek ki Belözoğlu soyisimli transfer sorumlusu arkadaş herkese 23'e kadar sözleşmeyi basmış. Hareket alanı yok kulübün.
Kadro mühendisliği olması için an başta bir mühendis olmalı.

Biz ise daha kalfa bile olamayan kişiden ileri mühendislik bekledik. Ali Koç acaba kendi firmasında yeni mezun teknikere, şantiye şefliği veriyor mu? Veriyorsa sözüm olmaz elbette emre b isimli şahsın bu mühendisliği oluşturmasına.